Focar de pestă porcină la Sîngerei și gripă aviară în Fălești. A fost instituită zonă de protecție

08 Aug. 2022, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Aug. 2022, 11:29 // Actual //  MD Bani

Un caz de pestă porcină a fost înregistrat în raionul Sîngerei, și focar de gripă aviară la Fălești, scrie Realitatea.md.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) anunță că un focar de pestă porcină africană la porci domestici a fost descoperit în satul ChișcăreniSîngerei.

„Probele au fost testate de Laboratorul Naţional de referinţă al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Sîngerei, în colaborare cu alte instituții competente ale statului. Au fost stabilite măsuri de eradicare și profilaxie a pestei porcine africane în focar, au fost instituite zona de protecţie şi zona de supraveghere”, se arată în mesajul ANSA.

Totodată, ANSA anunță că în localitatea Albinețul Vechi, Fălești, a fost înregistrat un focar de gripă aviară înalt patogenă la păsări domestice.

„Probele prelevate de la păsări domestice în localitatea sus menționată au fost testate cu rezultat pozitiv la influenţă aviară pe data de 02.08.2022 de către IP CRDV. A fost întrunită în regim de urgență Comisia pentru situații excepționale a raionului Fălești, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influenţă aviară. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Fălești (cu raza de acoperire și a raionului Glodeni), în colaborare cu alte instituții competente ale statului. Au fost stabilite măsuri de eradicare și profilaxie a influenței aviare în focar, au fost instituite zona de protecţie şi zona de supraveghere”, anunță ANSA.

Realitatea Live

21 Apr. 2025, 09:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Apr. 2025, 09:10 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În luna martie 2025, volumul total al depozitelor noi atrase la termen de către băncile din Republica Moldova a constituit 4,06 miliarde de lei, în scădere cu 11,4% față de luna februarie, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei. Scăderi au fost înregistrate atât în moneda națională, cât și în valută.

Depozitele în lei, care reprezintă 73,6% din total, s-au diminuat cu 14,5% față de luna precedentă, însumând 2,98 miliarde lei. Depozitele atrase în valută au totalizat 1,07 miliarde lei, în scădere cu 1,7% comparativ cu februarie.

Dobânzile au înregistrat o evoluție mixtă. Rata medie la depozitele în lei a crescut cu 0,47 puncte procentuale, ajungând la 4,57%, în timp ce rata medie la cele în valută a scăzut la 1,27%.

În martie, populația a constituit depozite în valoare de 3,07 miliarde lei, cu 11,2% mai puțin decât în luna anterioară. Cele mai solicitate au fost depozitele cu termen între 2 și 5 ani (39,7%) și cele între 6 și 12 luni (27,8%). Comparativ cu martie 2024, economiile populației în lei au crescut cu 63,6%, iar cele în valută – cu 13,6%.

Rata medie la depozitele în lei atrase de la populație s-a majorat la 4,70%, în creștere cu 0,26 p.p., în timp ce pentru cele în valută dobânda a scăzut ușor, la 1,18%.

Pentru persoanele juridice, martie a adus o scădere semnificativă a depozitelor în lei, cu 22,7%, până la 719,4 milioane lei. În schimb, depozitele în valută s-au majorat puternic, cu 48,1%, atingând 268,8 milioane lei. Comparativ cu martie 2024, depozitele în lei ale companiilor au crescut cu 59,8%, iar cele în valută s-au triplat.

Dobânzile au urmat o traiectorie mixtă: rata medie la depozitele în lei ale companiilor a crescut cu 0,95 p.p., ajungând la 4,15%, în timp ce pentru depozitele în valută s-a înregistrat o scădere de 0,54 p.p., până la 1,54%.