Căldură mai ieftină în Chișinău! Păcura dezumflă prețul gigacaloriei

05 Aug. 2022, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2022, 11:21 // Actual //  Lupu Eduard

Tariful la căldură în Chișinău s-ar putea reduce, în condițiile în care prețul gazului este de 2000 USD per mia de metri cubi, iar tona de păcură este 1000 USD.

„Păcura este mai ieftină față de gazul natural, de aceea tariful la căldură ar putea fi redus. Admit că tariful la căldură ar putea să scadă, dar nu vreau să fac speculații”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu  în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”.

Potrivit ministrului, Republica Moldova a semnat deja primul contract de livrare a păcurii pentru completarea rezervei de stat.

„Capacitatea de depozitare este 45-47 mii de tone. Ne ajunge pentru o lună de iarnă geroasă. O parte din cantitate este depozitată, pentru o altă cantitate am semnat contractul care va fi livrată în august. Până la începutul sezonului de încălzire depozitele vor fi suplinite”, a explicat Spînu.

Costul de piață al păcurei este de 700-800 USD tona la care se mai adaugă și transportul. „De exemplu, dacă am cumpăra din România prețul cu transport ajunge la 900-1000 USD”.

Pentru a ieși din iarnă, Republica Moldova are nevoie de circa 320 mii de tone de păcură.

Ultima dată căldura în Chișinău s-a scumpit 28 ianuarie 2022 cu 30%. La acea vreme ANRE aprobase un tarif 2169 de lei p/Gcal fără TVA.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:59 // Actual //  Lupu Eduard

Calea Ferată din Moldova (CFM), cea mai mare întreprindere de stat cu 6.000 de angajați, se confruntă cu o situație financiară gravă, iar soluția propusă de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este restructurarea completă a companiei. Într-o declarație recentă, la TVR Moldova, ministrul a explicat că această măsură este esențială pentru a readuce profitabilitatea și sustenabilitatea CFM.

Restructurarea CFM va implica divizarea întreprinderii în cel puțin trei companii distincte: una responsabilă de infrastructură, alta de transportul de pasageri și una de transportul de mărfuri. „În formula actuală, Calea Ferată nu poate să reziste mult timp,” a declarat Spînu la TVR Moldova. Ministrul a subliniat că se fac eforturi pentru a achita restanțele salariale, dar întârzierile persistă. Salariile au fost achitate aproape integral doar pentru luna februarie.

Ministrul a explicat necesitatea restructurării pentru atragerea investitorilor privați. „Pentru ca să putem să atragem și investitori privați, trebuie să avem companii separate. Un investitor privat interesat de transportul de marfă, de exemplu, ar putea să-și cumpere vagoane și locomotive, să închirieze infrastructura și să folosească rețeaua feroviară.”

În plus, Spînu a menționat că modernizarea infrastructurii feroviare necesită o investiție de trei miliarde de euro. Aceasta vine într-un moment critic pentru CFM, care a înregistrat pierderi de aproximativ 150 de milioane de lei în 2023, pe fondul scăderii tranzitului din Ucraina după redeschiderea portului Odesa în august 2022.

Situația financiară precară a CFM a determinat autoritățile să ia măsuri drastice pentru a evita colapsul economic al companiei. Restructurarea propusă este văzută ca o soluție pe termen lung pentru stabilizarea și revitalizarea Căii Ferate din Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău