Câte bijuterii prețioase poți scoate sau introduce în țară? Mesaj de atenționare de la vameși

26 Iul. 2022, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Iul. 2022, 15:33 // Actual //  MD Bani

Serviciul Vamal vine cu un mesaj important pentru persoanele care intenționează să scoată din țară sau să introducă bijuterii din metale prețioase. Informațiile sunt oferite în contextul cazurilor frecvente de transportare a articolelor din metale prețioase în mod ilicit.

Prin urmare, persoanele fizice au dreptul de introduce pe teritoriul Republicii Moldova:

  • bijuterii din metale şi pietre prețioase în cantitate de până la 5 unități (indiferent de valoarea lor), fără achitarea drepturilor de import, cu condiția că bijuteriile menționate nu sunt omogene;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de import şi declarării în modul stabilit a acestora.

În aceeași ordine de idei, persoanele fizice au dreptul de a scoate de pe teritoriul Republicii Moldova:

  • bijuterii din metale şi pietre prețioase în cantitate de până la 5 unități (indiferent de valoarea lor), fără achitarea drepturilor de export, cu condiția că bijuteriile indicate nu sunt omogene;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase produse de agenții economici autorizați a căror valoare în vamă nu depășește suma de 10000 euro şi care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de export şi declarării în modul stabilit;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase a căror valoare în vamă depășește suma de 10000 euro şi care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de export, declarării în modul stabilit şi prezentării organului vamal a autorizației eliberate de Ministerul Finanțelor şi Ministerul Culturii, prin care se confirmă costul lor şi faptul că obiectele respective nu prezintă valoare culturală;
  • obiecte din metale şi pietre prețioase (inclusiv şi cele expediate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale sau bagajelor neînsoțite), produse de agenții economici autorizați şi destinate activității comerciale sau de producție, a căror valoare în vamă nu depășește suma de 100000 euro, cu condiția respectării măsurilor de politică economică, achitării drepturilor de export şi declarării în modul stabilit.

De la începutul anului curent, funcționarii vamali au contracarat 17 tentative de transportare ilicită a articolelor din metale prețioase.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova face apel către cetățeni să respecte legislația aferentă reglementării transportării articolelor din metale prețioase și să declare aceste bunuri în conformitate cu legislația în vigoare.

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 09:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:25 // Actual //  Lupu Eduard

Valoarea totală a primelor cedate în reasigurare ale companiilor de asigurări din Republica Moldova a atins 678,1 milioane lei, marcând o creștere de 59,3 milioane lei în anul 2023, față de anul 2022. Cu toate acestea, gradul de cedare a primelor în reasigurare a scăzut cu 1,94 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, ajungând la 23,1%, de la 25,04%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada de referință, 16,07% din despăgubiri, adică 161,8 milioane lei, au fost recuperate de la reasigurători, înregistrând o scădere de 5,07 puncte procentuale față de anul precedent.

Primele transmise în reasigurare au fost direcționate în principal către reasigurători cu sediile în Insulele Cayman (29,71%), Barbados (19,3%), Franța (7,2%), Austria (4,6%), Republica Cehă (4,2%), Marea Britanie (2,9%), Elveția (2,9%), pool-uri de reasigurare cu reasigurători din multiple țări (11,9%) și către un pool de reasigurători aferent asigurării „Carte Verde” (6,2%).

Conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2023, transferul riscurilor în reasigurare poate fi efectuat doar către reasigurători cu rating de credit minim BBB+, conform evaluărilor agențiilor de rating Standard & Poor’s, Fitch-IBCA, AM BEST sau Moody’s, sau către reasigurători din state membre ale UE sau OCDE care înregistrează o rată de solvabilitate de cel puțin 120%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău