Navele care transportau petrol iranian s-au mutat la cel rusesc. Metoda folosită pentru mascarea operațiunilor

23 Iul. 2022, 07:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2022, 07:15 // Actual //  Lupu Eduard

Navele care transportau anterior petrol iranian trec la transportarea țițeiului rusesc, potrivit companiei de analiză maritimă Vortexa, citate de Bloomberg.

Pe măsură ce tot mai multe companii refuză să livreze petrol și produse petroliere rusești, cei familiarizați cu comerțul cu mărfuri sub sancțiuni vor continua să-și folosească petrolierele pentru a transporta petrolul rusesc spre est, potrivit lui Armen Azizyan, analist al pieței de țiței la Vortexa.

Unsprezece dintre navele urmărite care transportau anterior țiței iranian au încărcat petrol și produse rusești din aprilie, potrivit unei note din 21 iulie.

Se precizează că majoritatea navelor care au început să transporte materii prime rusești sunt de tip Aframax, care pot transporta 730.000 de barili de petrol. În același timp, printre acestea se numără mari transportatori de petrol, care pot lua la bord aproximativ două milioane de barili.

Astfel, livrările din Rusia au crescut la 250 de mii de barili pe zi în prima jumătate a lunii iulie, adică cu 170 de mii de barili pe zi mai mult decât în aprilie, a subliniat Bloomberg.

Există un număr din ce în ce mai mare de petroliere care își opresc transponderele prin satelit și efectuează transferuri de la navă la navă, a spus Vortexa. Metoda este adesea folosită pentru a masca încărcarea sau descărcarea mărfurilor. Dintre cele 14 nave care au făcut acest lucru în ultimele săptămâni, cinci dintre ele au mutat anterior țiței iranian.

Potrivit datelor vamale chineze pentru iunie, care au fost publicate de Reuters cu o zi înainte, Rusia rămâne cel mai mare exportator de petrol către China pentru a doua lună consecutiv.

În luna mai, China a crescut importurile de materii prime rusești cu 55% față de anul trecut și cu aproximativ un sfert față de aprilie. Drept urmare, volumul lunar de livrări de 8,42 milioane de tone a devenit un record, ceea ce a permis Rusiei să înlocuiască Arabia Saudită pe primul loc în rândul furnizorilor către China.

În iunie, importurile de petrol rusești, inclusiv transporturile prin conducta Siberia de Est-Pacific și transportul maritim, s-au ridicat la 7,29 milioane de tone, în creștere cu aproape zece procente față de un an în urmă, deși sub recordul din mai.

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 09:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:25 // Actual //  Lupu Eduard

Valoarea totală a primelor cedate în reasigurare ale companiilor de asigurări din Republica Moldova a atins 678,1 milioane lei, marcând o creștere de 59,3 milioane lei în anul 2023, față de anul 2022. Cu toate acestea, gradul de cedare a primelor în reasigurare a scăzut cu 1,94 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, ajungând la 23,1%, de la 25,04%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada de referință, 16,07% din despăgubiri, adică 161,8 milioane lei, au fost recuperate de la reasigurători, înregistrând o scădere de 5,07 puncte procentuale față de anul precedent.

Primele transmise în reasigurare au fost direcționate în principal către reasigurători cu sediile în Insulele Cayman (29,71%), Barbados (19,3%), Franța (7,2%), Austria (4,6%), Republica Cehă (4,2%), Marea Britanie (2,9%), Elveția (2,9%), pool-uri de reasigurare cu reasigurători din multiple țări (11,9%) și către un pool de reasigurători aferent asigurării „Carte Verde” (6,2%).

Conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2023, transferul riscurilor în reasigurare poate fi efectuat doar către reasigurători cu rating de credit minim BBB+, conform evaluărilor agențiilor de rating Standard & Poor’s, Fitch-IBCA, AM BEST sau Moody’s, sau către reasigurători din state membre ale UE sau OCDE care înregistrează o rată de solvabilitate de cel puțin 120%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău