VIDEO „M-au băgat în mașină. Au luat permisul de ședere și telefonul”. Dezvăluirile unui profesor turc, răpit în 2018

22 Iul. 2022, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2022, 14:44 // Actual //  MD Bani

Hüseyin Bayraktar, unul dintre profesorii turci de la Liceul Orizont din Chișinău, răpit în 2018, a relatat cu lux de amănunte jurnaliștilor Moldovalive.md despre evenimentele de atunci. Bărbatul este unicul care a fost eliberat de Ankara după deportarea de la Chișinău. 

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, când a plecat la muncă, el încă nu știa că viața lui se va schimba pentru totdeauna. Moldova era prima țară străină în care locuia, iar la început nici măcar nu a înțeles ce se petrece, deoarece ofițerii care au venit după el erau îmbrăcați în civil.

Ulterior, urmărind camerele de supraveghere, i-a fost clar că îl căutau anume pe el. Povestește că aceștia mergeau prin coridoarele școlii și întrebau unde îl pot găsi, apoi l-au reținut chiar sub ochii elevilor, deși colegii încercau să îi ia apărarea.

„Erau îmbrăcați în civil, așa cum sunt îmbrăcat eu acum. Nu aveam nici o idee cine sunt. Când au venit spre mine, colegii și prietenii mei au încercat să-i oprească din a mă lua cu forța și le-au cerut să se legitimeze. Abia atunci au arătat legitimația de la SIS (Serviciul Informații și Securitate). La început nu aveam idee că aceste acțiuni ar putea fi în vreun fel legate de guvernul Turciei. Chiar și fiind în drum spre aeroport, nu mi-a fost clar că aceste acțiuni, de fapt, nu au fost inițiate de autoritățile moldovenești. Când am ajuns la aeroport și am văzut alți profesori turci acolo, am înțeles despre ce este vorba. Când m-au luat de la școală și m-au băgat în mașină, ei mi-au luat permisul de ședere moldovenesc și telefonul mobil. Nu mi-au fost restituite decât la decolare. Chiar și atunci, au fost transmise ofițerului care stătea chiar lângă mine. Am întrebat acel ofițer dacă intenția autorităților era de a mă oferi guvernului turcesc. Am încercat să-i explic să nu o facă, pentru că am aplicat pentru primirea azilului politic. Dar nu m-au înțeles”, a mărturisit Hüseyin Bayraktar.

Bărbatul mai spune că a trecut hotarul cu un document temporar, eliberat în ziua expulzării. Crede că autoritățile au transmis informațiile despre el responsabililor turci, care să reușească perfectarea documentului

Pentru expulzarea profesorilor turci, Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Țara noastră a fost obligată să achite câte 25.000 de euro fiecărei dintre familiile celor șapte cadre didactice.

Fostul șef al SIS, Vasile Botnari, singurul figurant în dosar, a fost condamnat, obligat să achite amendă în valoare de 88.000 de lei. Totodată, lui i s-a interzis să ocupe funcții publice timp de cinci ani.

A doua parte a interviului cu Hüseyin Bayraktar va fi publicat de  Moldovalive.md marți, 26 iulie. Urmează informații despre ce s-a întâmplat după expulzare, cum profesorul a ajuns în Uniunea Europeană și a cerut azil politic.

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 09:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:25 // Actual //  Lupu Eduard

Valoarea totală a primelor cedate în reasigurare ale companiilor de asigurări din Republica Moldova a atins 678,1 milioane lei, marcând o creștere de 59,3 milioane lei în anul 2023, față de anul 2022. Cu toate acestea, gradul de cedare a primelor în reasigurare a scăzut cu 1,94 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, ajungând la 23,1%, de la 25,04%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada de referință, 16,07% din despăgubiri, adică 161,8 milioane lei, au fost recuperate de la reasigurători, înregistrând o scădere de 5,07 puncte procentuale față de anul precedent.

Primele transmise în reasigurare au fost direcționate în principal către reasigurători cu sediile în Insulele Cayman (29,71%), Barbados (19,3%), Franța (7,2%), Austria (4,6%), Republica Cehă (4,2%), Marea Britanie (2,9%), Elveția (2,9%), pool-uri de reasigurare cu reasigurători din multiple țări (11,9%) și către un pool de reasigurători aferent asigurării „Carte Verde” (6,2%).

Conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2023, transferul riscurilor în reasigurare poate fi efectuat doar către reasigurători cu rating de credit minim BBB+, conform evaluărilor agențiilor de rating Standard & Poor’s, Fitch-IBCA, AM BEST sau Moody’s, sau către reasigurători din state membre ale UE sau OCDE care înregistrează o rată de solvabilitate de cel puțin 120%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău