(video) Candidați cu donații de sute de mii de lei de la socri și cu dosare pierdute la CtEDO. Concursul pentru fotoliul de adjunct al șefului Procuraturii mun. Chișinău s-a încheiat fără câștigători

Concursul la funcția de adjunct al procurorului șef al Procuraturii mun. Chișină s-a încheiat fără câștigători. Din cei 5 candidați la fotoliul vacant, Consiliul Superior al Procurorilor nu a ales niciunul. Nici cei doi candidați la fotoliul de adjunct al șefului Procuraturii Rîșcani nu au acumulat suficiente voturi din partea CSP, pentru a câștiga concursul.

Foto: captura ecran

Pentru funcția de adjunct al procurorului șef al Procuraturii mun. Chișinău și-au înaintat candidaturile 5 procurori: Vladislav Harti, Octavian Pavlovschi, Dumitru Barbăroșu, Aurel Burlacu și Oxana Cazacu.

Înainte de a intervieva candidații, președinta CSP, Ala Motuzoc, a cerut ca ședința să nu fie transmisă online, pentru ca cei ce își așteptau rândul în hol să nu audă întrebările ce urmau a fi puse primilor candidați și ca „procedura aplicată să fie corectă față de toți”.

Întrebat de ce consideră că ar fi cel mai bun pentru funcția de adjunct al procurorului șef, Vladislav Harti a răspuns: „M-am gândit mult până să depun această cerere. Reieșind din rezultatele pe care le-am obținut anterior, în carieră, am considerat că la moment pot exercita această funcție. Consider că experiența pe care o am o pot transmite și altor colegi sau împreună cu ei să facem lucruri mai mari, rezultate mai frumoase, mai bune”.

„Pe parcursul activității mele deja am acumulat o experiență care îmi permite acum să o împărtăș cu alți procurori. Procuraturile teritoriale sunt ca un laborator, ca un centru de pregătire a cadrelor pentru întreg sistemul procuraturii, respectiv, consider că am experiența, am capacitățile și aptitudinile și profesionale, și morale, și etice, care mi-ar permite să promovez bunele practici, ca să asigur ca activitatea unei procuraturi să fie legală, corectă, integră, prin eliminarea factorilor de risc, care ar putea fi ca niște provocări în rândurile procurorilor. Consider că sunt demn de funcția la care pretind”, a răspuns candidatul Octavian Pavlovschi la aceeași întrebare.

De asemenea, Pavlovschi a fost întrebat despre proveniența cadourilor și donațiilor în valoare de peste 400 mii lei, pe care le-a inclus în declarația de avere.

„Este vorba despre o cotă de teren pe care mi-a donat-o mama, a primit-o în rezultatul activității în colhozul din sat. În rest sunt sume donate de socrii mei, inclusiv copiilor. Soacra activează de mulți ani în afara hotarelor RM, socrul a fost o perioadă plecat și el”, a răspuns acesta.

Pavlovschi și-a depus, concomitent, candidatura și pentru o funcție în teritoriu.

Un alt candidat, Dumitru Barbaroș, consideră că experiența acumulată îi va permite să-și realizez sarcinile. Conform declarației de avere și interese personale, procurorul deține în posesie un automobil pe care l-a obținut la 3 ani de la fabricare și indică un preț de 4-5 ori mai mic decât cel de piață: „Este un preț veridic, eu l-am procurat avariat, personal m-am implicat și cu adusul și în general. Plus la asta sunt și poze la Serviciul Vamal. Dacă vorbim de prețul real, el acum nici nu mai are prețul despre care e menționat în declarție”, a explicat Barbaroș.

Acesta, ca și ceilalți candidați, a fost întrebat ce ar putea întreprinde pentru a preveni „campaniile mediatice nejustificate, inițiate împotriva unor procurori”.

„Cred că procuratura trebuie să fie mai deschisă față de presă, ca să mediatizeze rezultatele muncii pe care o face. Este important ca massmedia să prezinte societății lucrurile reale. Dacă presa prezintă o situație reală, vizavi de un procuror, atunci urmează ca Procuratura să întreprindă măsurile corespunzătoare în privința lui, pentru a nu fi prejudiciată imaginea Procuraturii”, a răpuns procurorul.

„Toată activitatea pe care am desfășurat-o până acum a fost în raion. Tot ce am putut obține ca procuror în plan raional am obținut. De aceea, experiența pe care o dețin e suficientă pentru a aplica la funcția de adjunct al procurorului șef al Procuraturii mun. Chișinău”, și-a motivat Aurel Burlacu depunerea candidaturii pentru funcția vacantă.

„În 2015, RM a fost condamnată la CEDO, drept urmare a plătit peste 20 de mii de euro pentru investigarea ineficientă de către Procuratura RM. Tot atunci, Ziarul de Gardă scria că dvs urmați să fiți atacat în judecată, pentru a rambursa acești bani pierduți de Moldova la CEDO. Puteți să ne spuneți care a fost implicarea dvs în acest caz?”, a fost întrebat Aurel Burlacu.

„A fost o cauză penală pe un accident rutier. Eu atunci eram procuror șef al raionului Anenii Noi. Poziția carea fost adoptată a fost coordonată cu Procuratura Generală, era un dosar foarte complex. Eu am menținut hotărârea procurorului, judecătorul de instrucție la fel. Apoi CEDO s-a expus altfel. Ministerul Justiției mi-a înaintat cerere de regres cu privire la recuperarea prejudiciului, instanța de judecată a respins-o”, a explicat procurorul.

La intervievarea candidatei Oxana Cazacu, membrul CSP Constantin Șușu a declarat că trebuie să se abțină, pe motiv că ar fi în relație de înrudire spirituală cu aceasta. Afirmația i-aamuzat pe unii membri ai Consiliului, care au cerut explicații.

„Am aplicat la acest concurs întrucât funcția de adjunct al procurorului șef al Procuraturii mun. Chișinău este următoarea treaptă în parcursul carierei de procuror. Consider că o experiență de un alt nivel decât o funcție de execuție este benefică în cariera oricărui procuror. În ultimii 10 ani am activat prioritar în oficiul principal al Procuraturii mun. Chișinău, îmi sunt cunoscute toate problemele, deficiențele și dificultățile care însoțesc activitatea de procuror în cadrul oficiului municipal, de aceea, consider că aș putea aduce plus valoare instituției, imaginii Procuraturii în ansamblu. Este un exercițiu care, la rândul său, poate să îmi aducă plus valoare în cariera mea”, a menționat Oxana Cazacu.

„Consider că o activitate transparentă este unul dintre principiile de bază ale Procuraturii. Nu o să putem spune că rezultatele noastre sunt acceptate de societate, sunt apreciate atât timp cât nu vom comunica eficient cu mass media”, a mai adăugat candidata.

În cadrul ședinței CSP au fost intervievați și candidați la funcția de adjunct al șefului Procuraturii Rîșcani: Angela Pleșca, care la moment este șefă adjunctă interimară a oficiului Rîșcani, și Octavian Pavlovschi.

Ambele concursuri s-au încheiat fără a fi desemnați câștigătorii. „Având în vedere că niciunul dintre candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi se încheie prin nerealizare concursul pentru ocuparea a trei funcții de adjunct al procurorului șef al Procuraturii mun. Chișină și cel pentru funcția de adjunct al șefului Procuraturii Rîșcani”, a menționat președinta CSP, Ala Motuzoc.




Pub