Un fost deputat rus, legat ombilical de Putin, amenință Chișinăul cu un destin tragic

16 Iul. 2022, 15:39
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
16 Iul. 2022, 15:39 // Slider //  bani.md

Roman Hudeakov, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei, amenință Moldova cu „destin tragic” dacă Maia Sandu va dansa cu Occidentul. Acesta face referire la achizițiile de gaz, dar și la conflictul din stânga Nistrului, notează realitatea.md.

Conform lui, elita politică din Moldova se simte „ghemuită la pieptul Occidentului”. În același timp, Hudeakov o acuză pe Sandu de afirmații ostile la adresa Kremlinului, care ar putea deveni dramatice pentru Republica Moldova.

„Fiecare dintre afirmațiile ei devine ostilă nu doar față de Rusia, ci și față de poporul moldovenesc, pe care îl duce în abis. Și moldovenii ar trebui să se întrebe dacă au nevoie de un astfel de președinte. „Nu vreau să fac compromisuri cu Federația Rusă”, spune Sandu. Anulează o călătorie la Moscova și anunță că oamenii vor plăti mai mult pentru gaz. Sandu tace despre multe lucruri. La Moscova, nimeni nu avea de gând să comunice cu ea. Acum poate cumpăra gaz de la s lor tăpânii ei din Statele Unite. Dacă va continua să danseze cu Occidentul, Moldova va avea destin dramatic. Atât Sandu, cât și liderii europeni – toți acești Scholz și Macron își vor da demisia după Johnson. Toți cei care susțin astăzi Occidentul colectiv condamnă oamenii la sărăcie, iar țările sunt conduse spre abis”, afirmă Hudeakov.

Mai mult, transnistreanul consideră că declarația precum că stânga Nistrului este parte a Republicii Moldova nu este corectă. În opinia lui, astfel președinte ar încerca să repete războiul.

Ce spune administrația Sandu și Tiraspolul?

Autoritățile constituționale de la Chișinău, inclusiv președinte, au declarat de mai multe ori că problema transnistreană va fi soluționată doar pe cale pașnică. S-a întâmplat inclusiv pe fundalul războiului din Ucraina, când au existat mai multe zvonuri referitoare la implicarea Tiraspolului în acțiunile militare ale Rusiei.

La rândul lor, liderii separatiști spun că nu văd amenințări din partea Chișinăului, dar sunt gata să se apere. În ultimele luni ei au devenit invitați tot mai des în studiourile ruse de propagandă. Aceștia vorbesc în emisii despre blocaje din partea autorităților constituționale și spun că vor independența regiunii.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 17:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 17:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a declarat că procesul de disponibilizare a pensionarilor de la Calea Ferată din Moldova (CFM) se desfășoară în conformitate cu legislația și în coordonare cu sindicatele. Acesta a precizat că toți angajații care vor fi concediați vor beneficia de plățile care li se cuvin, conform prevederilor legale.

„Toate disponibilizările se fac în coordonare cu sindicatele, iar toate achitările prevăzute de legislație vor fi efectuate exact așa cum spune legea. Persoanele afectate vor primi toate plățile care le sunt cuvenite”, a declarat Cojuhari într-un comentariu pentru presă.

Potrivit acestuia, ultimele estimări arată că ar putea fi concediați în jur de 200 de angajați, însă cifra nu este definitivă: „Practic zilnic se schimbă informația”, a menționat șeful APP.

Declarațiile vin după ce directorul CFM, Serghei Cotelnic, a anunțat că aproximativ 1.000 de angajați pensionari sunt vizați de un amplu proces de reorganizare și reducere a cheltuielilor. În prezent, CFM are în jur de 5.700 de angajați, dintre care 1.000 au atins vârsta de pensionare.

Reorganizarea vizează în special eliminarea unor activități considerate neesențiale din procesul tehnologic și comasarea unor funcții. Potrivit datelor financiare recente, CFM înregistrează pierderi de circa 228 milioane de lei, iar datoriile salariale depășesc 188 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!