(foto/video) Separate de război de 2 ori. Lizza de 4 ani, ucisă în Vinnița, iar mama se zbate între viața și moarte: Blogul în care scria despre viața pe timp de război

Irina, mama fetiței de 4 ani, Liza, ucisă în Vinnița, se află în spital în stare foarte gravă. Imediat după atac pe rețelele de socializare au apărut imagini cu fetița moartă și căruciorul distrus. La doar câteva ore înainte mama Lizei a publicat pe internet video cum se plimbă cu fata sa. Irina avea un cont pe Instagram unde scrie despre Liza. Practic imediat după începerea războiului, părinții Lizei au luat-o din Kiev, pentru a fi departe de front, însă nu a ajutat, scrie publicația Insider.

Foto: Insider

Pe 23 februarie, fostul soț al Irinei, Artiom, a luat-o pe Liza de la grădiniță, iar pe 24 februarie, dimineața, urma să o aducă mamei. La 5 dimineața, Irina a auzit explozii, sirene, și-a strâns lucrurile, documentele și a așteptat soțul să-i aducă fata. Ulterior, aceștia au ajuns la înțelegerea că tatăl va lua copilul și o va duce într-un loc sigur. Din cauza ambuteiajelor, Artiom și Liza nu au reușit să ajungă la Irina și au plecat imediat din Kiev.

„Nici nu am reușit să o sărut și să o cuprind și nu știu când o să o văd. Jucăria ei preferată este la mine. Liza mereu o lua la grădiniță, dar ieri a fost o excepție. M-am mirat atunci. Acum acesta este talismanul meu”, scria Irina.

Aceasta a mai spus că în Rusia are prieteni și rude. Pe 27 februarie, Irina a publicat o poză cu un soldat din Ucraina, și se afla la Vinnița.

Peste o zi, Irina a publicat o poză cu fiica ei și a decis ca toate evenimentele din viață să le împartă în „înainte de război” și „în timpul războiului”. Ea a sperat să foarte curând se va instaura pacea. Femeia scria că visează în fiecare zi la o întâlnire cu fata ei și cât îi este de frică.

Pe 2 martie, în a 7-a zi de război, Irina a publicat o poză și video cu atacurile rușilor: „Oamenilor din Rusia li se blochează canalele și le arată minciuni. Acum și Belarus a decis să-și ducă militari în Ucraina. Pentru ce?”. Irina le spunea urmăritorilor ruși să intre pe paginile bloggerilor ucraineni pentru a afla adevărul.

În a 10 zi de război, pe 6 martie, Irina a anunțat că fetița ei împlinește 4 ani. „A 10 zi când nu te pot vedea, cuprinde și săruta. Tot ce se întâmplă e strașnic. Durerea pentru țara noastră. Durerea pentru oamenii care și-au pierdut viața. Durere dublă pentru că nu ești cu mine. Visez la o întâlnire”, scria Irina.


În martie, Irina a mai publicat postări despre fiica ei. Pe 31 martie, descrierea la o poză cu Liza este următoarea:

„36 de zile de separare. Încă niciodată, niciodată nu am fost separate atât de mult timp. Unii pot să întrebe: „Liza nu și-a uitat mama? Cum va reacționa când mă va vedea? În adâncul inimii și eu mă întreb la fel. Pe telefon îmi zice: Mama, te iubesc. Și e destul. Ea nu a uitat, ține minte, ține minte tot. Încă puțin și te voi lua la mine. Nu știu cât va mai dura războiul, dar nu voi mai aștepta. În curând fata mea va fi acasă”.

Pe 7 aprilie, după 42 de zile de separare, Irina în sfârșit s-a întâlnit ca Liza.

„Liza este cu mine, Lacrimi de bucurie. Nu pot să cred. Fetița mea, iubirea mea, viața mea. Acum suntem împreună”, scria ea pe rețele.

Irina a publicat un video pe fundalul unei piese în limba ucraineană și cu o descriere în aceeași limbă. Vezi AICI video.

Primele 20 de minute de la întâlnirea lor, „Liza spunea doar „mama, mama, mama”, mă mângâia pe față, mă îmbrățișa”, scria ea pe 7 aprilie.

„Înainte mă gândeam, cum oamenii pe timp de război se întâlnesc, continuă să lucreze, să danseze, să formeze familii, să râdă.. Acum înțeleg, viața continuă. Își revii după șoc, te obișnuiești cu tot ce se întâmplă în jurul tăi și începi să trăiești în condiții noi”.

În mai, Irina a povestit că fetița ei a fost diagnosticată cu artrita reumatoida. Probleme de sănătate ale Lizei au început în decembrie 2021, ulterior la Kiev a fost examinată. Dar cu timpul totul devenea mai rău. În Vinnița a fost examinată repetat și a început perioada de recuperare. 

Ulterior, Irina publica imagini cum se plimba cu Liza, însă să plângea că nu a fost acasă 3 luni și că viața ei a rămas la Kiev.

„Când am plecat era iarnă, dar peste câteva săptămâni e vara. Câte planuri am avut și iar să încep totul din nou. În 2 ani, m-am mutat de 4 ori și mi-am schimbat viața cardinal”.

La fel se mira că peste 3 ani, fata ei va merge la școală. La sfârșitul lunii mai, Liza a stat cu tatăl ei la Kiev, timp în care Irina se pregătea să-și ia permisul. 

Pe 22 iunie, Irina publica poze împreună cu Liza. Aceasta se bucura de timpul petrecut cu Liza și publica imagini și video cu ea.

„ În sfârșit poze împreună. Liza e încăpățânată. Ba vrea să se fotografieze, ba nu. Când era mică totul era simplu. Acum trebuie să vorbești cu ea corect, să o înveselești, să construiești un dialog”. Spunea mereu că vrea să ajungă într-un lan de lavandă împreună cu fata ei și a reușit.

„Atât de plăcut că sunt principalul exemplu pentru copilul meu. Copie absolut tot ce fac - dansurile, mișcările, cum se poziționează în fața oglinzii. Dacă fac sport, ea la fel, mă machiez și ea după mine. Corect zic că trebuie corect educați copiii”.

În ultimele poze cu Liza, Irina povestea despre „criza de la 3 ani” și dificultățile în procesul de educare. 

„Nu ascultă, face totul invers, intenționat. Se îmbracă cu isterie. Mereu spune „nu” la orice. Unde a plecat îngerul meu? Era un copil ascultător. Am înscris-o și la psiholog. Problemele trebuie rezolvate deodată”. 


Pub