Creșterea masivă a inflației raportată de Departamentul (n. red. – ministerul) Muncii reflectă, de asemenea, prețuri crescute la proceduri medicale, vehicule, îmbrăcăminte sau mobilă. Inflația a crescut cel mai mult prin comparația cu ultimii 17 ani, luată lună de lună.
Datele vin în urma unei creșteri neașteptate a disponibilității locurilor de muncă, în iunie, și sugerează că politica monetară agresivă a Fed-ului nu a făcut progrese semnificative în încercarea de reducere a inflației la valoarea țintă de 2%.
Deși este o problemă la nivel global, inflația ridicată reprezintă un risc major pentru președintele Joe Biden, al cărui partid se îndreaptă spre o bătălie electorală strânsă cu rivalii din Partidul Republican, în luna noiembrie.
„În ciuda celor mai bune intenții ale Fed-ului, economia pare că se îndreaptă spre un regim al inflației și mai mare”, spune Christopher Rupkey, economist șef la FWDBONDS, la New York.
Indicele prețurilor a crescut cu 1,3% luna trecută, cea mai mare creștere lunară din septembrie 2005. În mai, crescuse cu 1%. O creștere masivă a prețurilor la energie, de 7,5%, reprezintă principala sursă de creștere a inflației. Prețurile la combustibili au crescut masiv, cu 11,2%.
În cele 12 luni până în iunie 2022, inflația a crescut la 9,1%, cea mai mare creștere înregistrată din noiembrie 1981.
Inflația continuă să urce cu viteză, în condițiile crizelor multiple care afectează economia globală în acest moment – Covid-19, criza energetică și războiul rușilor în Ucraina.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!