„Urmează ca polițiștii să fie sportivi sau invers?” PLDM, nedumerit de reforma universităților, aprobată de Guvern: „Care a fost motivul acestor schimbări selective?”

Partidul Liberal Democrat din Moldova critică proiectul privind reforma sistemului de învățământ superior, ce prevede comasarea mai multor universități. „Această decizie provoacă mai multe întrebări decât răspunsuri. Fără explicații și argumente a dispărut din varianta inițială a proiectului absorbția Universității din Taraclia, iar Universității de Educație Fizică și Sport i-au dat un răgaz de șase luni pentru o ulterioară comasare cu Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”. Urmează ca polițiștii să fie sportivi sau sportivii polițiști?!”, se menționează într-un comunicat al formațiunii politice.

Foto: agora.md

„Prin Declarația adoptată de Biroul Permanent Central în data de 11.07.2022, ne-am exprimat poziția fermă față de pretinsa reformă a învățământului superior și a institutelor de cercetare, menționând că o simplă comasare, prin absorbție, a unor instituții de învățământ și de cercetare nici pe departe nu rezolvă problemele din sistem.

Astăzi, constatăm cu regret, că în pofida argumentelor aduse de specialiștii din domeniu, a cadrelor didactice, a sindicatelor de ramură și a academicienilor cu renume, ieri Guvernul Republicii Moldova, cu proteste la ușă, a aprobat decizia cu privire la reorganizare. Această decizie provoacă mai multe întrebări decât răspunsuri. Fără explicații și argumente a dispărut din varianta inițială a proiectului absorbția Universității din Taraclia, iar Universității de Educație Fizică și Sport i-au dat un răgaz de șase luni pentru o ulterioară comasare cu Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”. Interesant, urmează ca polițiștii să fie sportivi sau sportivii polițiști?! Mai mult, absorbția se va face la mijlocul anului de învățământ. Cum ?! Sau sunt doar niște măguleli?

Care a fost motivul acestor schimbări selective? Poate a fost necesar de mers cu poclon la ministrul Educației, ori la prim-ministru sau la Președintele Republicii Moldova, garantul suveranității, ca proiectul inițial să fie modificat?”, se menționează în comunicatul remis de PLDM.

Totodată, Partidul Liberal Democrat din Moldova solicită partidului de la guvernare „să-și asume politic, dar și personal această așa-zisă reformă și toate consecințele ulterioare”.

Sindicatul Universității Agrare și Asociația Forța Fermierilor au protestat la Guvern, ieri, împotriva reformei propuse de ministerul Educației, prin care se prevede lichidarea Universității Agrare și altor instituții de studii superioare. În pofida solicitărilor manifestanților de a da aviz negativ, Cabinetul de miniștri a votat pentru proiectul propus de Anatolie Topală.

Cu protestul la ușă, Guvernul a votat proiectul de hotărâre pentru reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării.

Șefa statului, Maia Sandu, spune că reforma în învățământul superior a fost anunțată târziu și a fost foarte puțin timp pentru discuții publice. „Chiar dacă conceptul acestei reforme a fost elaborat încă prin 2015 și cei mai mulți actori implicați știu despre ea, oricum ea a stat undeva în sertar până acum și acum ministerul nu și-a luat suficient timp. Ea trebuia anunțată cel târziu în martie-aprilie, ca să fie câteva luni de discuții, ca să se intre în detalii. Sigur că oricum ar fi oameni care ar fi fost împotrivă, dar aici avem un exemplu când lucrurile nu s-au făcut la timp și acest fapt a trezit mai multă critică”, a spus Sandu.

La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susținea atunci că anunțul privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat intenția autorităților privind reforma în sistemul de învățământ superior. „Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?”, se întreabă acesta.

De asemenea, și fostul șef de stat, Igor Dodon, a condamnat reforma în învățământul superior, care presupune comasarea mai multor universități din țară. „Scopul lichidării universităților nu este economia de bani. PAS vrea să preia activele, clădirile, terenurile acestor universități”, a declarat Dodon.

Și deputatul BCS Vlad Batrîncea a criticat „procesul de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova”, anunțat de Ministerul Educației. „Stranie logică: resursele suplimentare pentru ministere noi, Cancelaria de Stat, Curtea constituțională etc. sunt. Iar pentru instituțiile de știință și educație bani nu sunt. Cât nu este târziu, Ministerul Educației, Guvernul trebuie opriți”, a scris Batrîncea.

Iar primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu, în care o îndeamnă pe șefa statului să revadă „intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol”.

Totodată, colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare adresată ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi” și anunță că vor apela la organismele internaționale, pentru a-și apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională.


La 1 iulie, și membrii titulari și corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei s-au întrunit, în cadrul unei adunări cu privire la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării, referitor la reforma domeniului învățământului superior și de cercetare.


Pub