Cât au mai avansat turcii lui Erdogan la construcția drumului Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești

13 Iul. 2022, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2022, 11:12 // Actual //  bani.md

Administrația de Stat a Drumurilor a verificat procesul de reabilitare a drumului R34 Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești, care are o lungime de 83 km. Lucrările de reabilitare sunt divizate în două loturi și înregistrează un progres de circa 21% pe lotul I și peste 15% pe lotul II.

Astfel, directorul a accentuat necesitatea creșterii progresului fizic al lucrărilor pe fiecare lot în parte, fapt care va contribui la calitatea și reabilitarea în termen a proiectului.

„Am recomandat câteva măsuri active pentru a grăbi procesul de lucru. Să înceapă lucrările de betonare la zidurile de sprijin de pe lotul I, să se suplimenteze echipele de execuție a podurilor și podețelor pe ambele loturi, să înceapă lucrările de execuție a trotuarelor în localități, în deosebi în raza obiectelor sociale (școli, grădinițe), să acorde o atenție sporită la transportarea și depozitarea elementelor uzitate prefabricate”, a declarat directorul ASD, Sergiu Bejan.

Contractul semnat cu OZKA are o valoare totală de peste 56 milioane de euro, bani acordați Guvernului Republicii Moldova prin împrumut de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Antreprenorul și-a asumat obligația să finalizeze integral lucrările la sfârșitul lunii februarie a anului 2023.

În 2015, a mai fost organizat un concurs pentru aceste segment de drum, la care și-au anunțat intenția de participare tocmai 44 de companii. În aprilie 2016 s-a anunțat că Serenissima Costruzioni S.P.A., în asociere cu PST Group din Italia, au câștigat contractul, oferind cel mai mic preț – circa 53 de milioane de euro.

Italienii, care mai câștigaseră și contractul de reabilitare a drumului Soroca-Arionești, nu au mai apucat să facă careva lucrări pentru că a intrat în insolvență.

Ozka Insaat este o companie de construcții care a fost fondată în 1998 și în prezent are 350 de angajați (2020). Acționarul principal este Naim Özkazanç, care este și președinte de onoare al companiei.

Realitatea Live

27 Apr. 2025, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Apr. 2025, 13:51 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să se situeze printre cele mai accesibile pieţe imobiliare din Europa Centrală şi de Est, în ciuda creşterii constante a preţurilor locuinţelor. Potrivit unui raport Deloitte, în 2023, un român avea nevoie de 5,9 salarii brute anuale pentru a achiziţiona o locuinţă nouă de 70 mp, în scădere de la 6,3 salarii în 2022. Această poziţie plasează România pe locul patru în topul accesibilităţii locuinţelor în Europa, după Danemarca, Norvegia şi Italia, a explicat Victor Vremera, Chief Operating Officer în cadrul SVN România.

„Exceptând Bulgaria, avem cel mai mare grad de accesibilitate al locuinţelor din regiune. Tendinţa va fi de creştere. Nu cred că vom ajunge să ne raportăm la ţări precum Spania. Chiar şi cu creşterea actuală de preţuri România va rămâne cea mai accesibilă piaţă din regiune” a declarat Victor Vremera, la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

În acelaşi timp, salariile au înregistrat o creştere de 11% faţă de anul precedent, ceea ce, combinat cu stocul redus de locuinţe, sugerează că preţurile vor continua să crească sau cel puţin să se menţină la nivelurile actuale.

„Având în vedere că astăzi suntem la  +11% faţă de anul precedent privind creşterea salariilor, având în vedere stocul redus, practic preţurile vor rămâne cel puţin la fel sau chiar vor creşte având în vedere stocul de locuinţe tot mai mic”, mai spune Victor Vremera