PAS se scaldă în laude la un an de când a preluat frâiele puterii

11 Iul. 2022, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Iul. 2022, 17:20 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi se împlinește un an de la alegerile parlamentare din 11 iulie. Cu această ocazie, PAS care a obținut majoritatea în legislativ – 63 de mandate a ieșit la raport în fața Parlamentului.

Rând pe rând microfon au vorbit președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministra Natala Gavrilița, Mihai Popușoi , vicepreședintele Parlamentului și deputata Doina Gherman.

Reprezentanții partidului au prezentat 10 acțiuni:

Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană în timp record. Asta înseamnă multe schimbări care ne vor apropia de nivelul de trai european și sporirea sprijinului politic și financiar din partea Uniunii Europene pentru cetățenii noștri.

Am majorat pensia minimă la 2000 de lei pentru toți cei cu stagiu deplin (+68%) și am mărit pensia medie cu 900 lei/lună. Am indexat pensia cu 14% pentru toți pensionarii și am majorat pensia pentru sute de mii de vârstnici, de la 1 aprilie 2022.

Am plătit parțial facturile cetățenilor – am alocat compensații la gaze naturale și resurse energetice pentru 1 milion de gospodării, adică un ajutor aproximativ de 3.300 lei per familie pentru sezonul rece.

Am început curățarea justiției. A fost numit un nou procuror-șef anticorupție din afara sistemului, care lucra procuror în Statele Unite ale Americii. Am votat legea care face posibilă condamnarea în absență a fugarilor și confiscarea averilor furate. Am pornit evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, așa încât cei care protejează hoți să nu mai poată lucra în sistem.

Am majorat de aproape trei ori fondul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (de la 115 milioane la 338 milioane lei) și am alocat fonduri pentru garantarea creditelor în valoare de peste 1 miliard lei pentru sute de companii.

A fost crescut substanțial numărul de medicamente oferite gratuit, printre acestea se regăsesc insulina și testele de glicemie.

Am majorat cu 60% Fondul pentru subvenționare în agricultură, am simplificat procedurile de obținere a subvențiilor pentru micii agricultori și compensăm 100% din acciza la motorină pentru aceștia.

Am majorat salariul minim la 3500 lei/lună – cu 60% pentru bugetari (de la 2200 la 3500 lei), iar salariul minim în sectorul privat a crescut cu 20% (de la 2935 la 3500 lei).

lansat „Satul European” – program de stat pentru finanțarea proiectelor de infrastructură în localitățile din Moldova. Bugetul pentru 2022 este de peste 2 miliarde de lei; de 4 ori mai mult față de anul precedent.

Am reformat Programul de Ajutor Social, ca ajutoarele să fie primite pe merit. Legea votată va duce la creșterea numărului de angajați dintre persoanele care beneficiază de ajutor social, dar pot să muncească. Asta va permite dublarea numărul familiilor cu copii care primesc ajutor social.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În SUA, ratele prea mari pentru creditele ipotecare au ajuns să afecteze milioane de oameni. Un chiriaş care spera să cumpere o locuinţă a forţat  să rămână chiriaş pentru totdeauna. Un client care a sperat să refinanţeze un credit ipotecar de taie din strange cureau din toate părţile pentru a ţine pasul cu dobânzile, iar cazurile de acest gen se răspândesc rapid, scrie Bloomberg.

Problema dobânzilor prea mari persistă de ceva timp în SUA, iar visul de a fi proprietar şi de a avea un trai accesibil este atât de greu de atins acum că oamenii se întreabă dacă mai e posibil.

Poate mai mult decât orice, dobânzile la creditele ipotecare sunt cel mai important factor care determină mobilitatea economică a unei persoane în SUA. Ele se situează în jurul valorii de 7% de mai bine de o lună – mai mult decât dublu faţă de cât erau în urmă cu trei ani – şi mulţi credeau că vor scădea, pe măsură ce inflaţia începea să se diminueze.

Dar creşterea preţurilor a accelerat din nou la începutul anului 2024, iar acum Rezerva Federală menţine ratele la maximul al ultimelor două decenii.

Această presiune necruţătoare a dat peste cap planurile de viaţă ale consumatorilor americani.

Analiştii avertizează că este foarte posibil ca diferenţele sociale să fie exacerbate de problema dobânzilor, pe măsură ce tot mai mulţi oameni sunt ţinuţi la uşă când vine vorba de cumpărarea unei case, creând o prăpastie mai mare între cei proprietari şi restul lumii.

În timp ce proprietarii au câştigat aproape 1.300 de miliarde de dolari din chirii în 2023, chiriaşii s-au trezit cu preţuri şi datorii mai mari.

Cifrele sunt destul de sumbre. Chiriaşii spun că există o probabilitate de 60% să nu poată deţine niciodată o casă – acesta este cel mai ridicat nivel de când New York Fed a început sondajul, în urmă cu un deceniu.

Doar 16% dintre casele listate anul trecut au fost accesibile pentru o gospodărie americană tipică, potrivit agenţiei de brokeraj imobiliar Redfin Corp. Şi ca şi cum preţul mediu record de 433.558 de dolari pentru o locuinţă nu era suficient de rău, costurile de asigurare şi impozitele pe proprietate au crescut şi ele.

Situaţia este atât de gravă, încât toţi, de la economişti de renume până la cei mai importanţi lideri ai ţării – inclusiv preşedintele Joe Biden şi secretarul Trezoreriei Janet Yellen – au deplâns faptul că piaţa este „aproape imposibilă de acceesat” pentru unii cumpărători de case.

„A deţine o casă este un simbol al statutului. Dar odată ce un simbol de statut devine atât de scump, oamenii încep să îl respingă Deţinerea unei case devine mai puţin un vis al clasei de mijloc şi mai mult un vis aspiraţional care vine cu o avere peste medie”a declarat economistul-şef al Redfin, Daryl Fairweather. „

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău