Cetatea Soroca s-a redeschis pentru vizitatori! Care este prețul de acces

07 Iul. 2022, 05:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2022, 05:00 // Au Bani //  MD Bani

Secția Cultură și Turism Soroca anunță că Cetatea Soroca s-a redeschis pentru vizitatori de ieri, 6 iulie. Programul de lucru rămâne același, de miercuri până duminică, de la 9:00 la 18:00, cu ora mesei de la 13:00 la 14:00. Preţul biletului de intrare pentru maturi este – 15 lei, copii de la 7 – 16 ani – 7 lei, iar cei mai mici intră gratis, scrie Observatorul de Nord.

Cetatea Soroca a intrat în a doua etapă de restaurare, în cadrul Proiectului „Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România/Republica Moldova. Dar din cauza unor probleme, despre care Observatorul de Nord a scris anterior, procesul de restaurare merge mai greu decât s-a planificat.

„Proiectul nu este în pauză, ci la o etapă de documentare, ne-a spus Igor Țarălungă, Managerul Proiectului de Restaurare a Cetății Soroca. Până la finalizarea documentării reprezentanții Muzeului și ai Secției Cultură și Turism Soroca, pot să o redeschidă. Principalul să asigure securitatea vizitatorilor”.

Bugetul total al proiectului constituie 1,664,118.4 EURO din care 90% grant din partea Uniunii Europene și 10% cofinanțare. Pentru Cetatea Soroca sunt alocați peste un milion euro. Fosta conducere a Consiliului Raional Soroca a aplicat cu acest proiect, avându-i ca parteneri de peste Prut, Consiliul Judeţean Vaslui și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din municipiul Vaslui.

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!