Academia Română anunță că susține protestul Academiei de Științe a Moldovei împotriva comasării institutelor de cercetare

Academia Romana
Foto:commons.org

Academia Română a anunțat printr-un comunicat că este de acord cu protestul Academiei de Științe a Moldovei îndreptat împotriva inițiativei Ministerului Educației cu referire la reformă a domeniului învățământului superior și al cercetării.

„Suntem deplin de acord cu protestul Academiei de Științe a Moldovei îndreptat împotriva acestui act și confirmăm ideea că deciziile eventuale de fuzionare, transferare, absorbție trebuie să se bazeze pe o evaluare obiectivă și transparentă [cu criterii și indicatori clari], pe o argumentare convingătoare și în urma discuțiilor atât în colectivele vizate, cât și la nivel de întreaga comunitate științifică.

Însăși ideea concentrării cercetării sub o singură egidă și sub o singură conducere ni se pare că amintește de perioada dictaturii comuniste. În România, cercetarea științifică și creația intelectuală oficiale sunt efectuate în cadrul mai multor entități paralele [Academia Română, universități, Ministerul Cercetării], care colaborează foarte bine între ele și se află în concurență loială. Stimularea cercetării nici nu se poate face altminteri.

Rugăm autoritățile Republicii Moldova să oprească această tendință nefirească și să redea Academiei din frățeasca țară vecină rolul său în domeniul cercetării, prin reîntoarcerea institutelor în cadrul înaltului for de consacrare și de cercetare”, se menționează în nota informativă a Academiei Române.


Amintim că ministrul educației a anunțat, pe 27 iunie, curent, că în sistemul educațional începe o nouă reformă care presupune comasarea mai multor universități. În urma acestui anunț, universitățile și institutele de cercetare care urmează să fie absorbite și-au manifestat dezacordul față de reformă și au cerut prin scrisori publice și petiții să fie oprit procesul de fuziune.

Anterior, Academia de Administrare PublicăUniversitatea de Educație FizicăUniversitatea Agrară, dar și Universitatea de Stat din Tiraspol au solicitat autorităților în educație să nu fie absorbite de către alte instituții. Totodată, a fost creată o petiție prin care se cere stoparea procesului de dizolvare a Universității de Stat din Taraclia.

De asemenea, Academia de Științe a Moldovei a anunțat că nu i s-a solicitat opinia cu referire la dizolvarea unor universități din țară și menționează că această reformă a învățământului superior anunțată de Ministerul Educației și Cercetării trebuie stopată.

Pe de altă parte, ministrul educației, Anatolie Topală, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că după înfăptuirea reformei în educației, în Moldova vor activa 11 universități de stat în loc de cele 16 care sunt acum. Oficialul a calificat dezbaterile publice care au pornit pe marginea acestui subiect drept politice și fără nicio tangență cu studenții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente