Summit istoric la Madrid. Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, pentru a lua decizii importante

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marți, la Madrid, pentru discuții în cadrul a ceea ce mulți se așteaptă să fie cel mai important summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din ultimele decenii. La peste patru luni de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, NATO se pregătește să-și demonstreze unitatea împotriva agresiunii ruse. La 25 de ani de la precedentul summit din capitala Spaniei, unde Alianța număra doar 16 state membre, Alianța Nord-Atlantică își va adopta următorul Concept Strategic, document care va avea o greutate net superioară declarației comune a summitului. Este de așteptat și ca Alianța să întreprindă măsuri suplimentare pentru a crește descurajarea împotriva Rusiei. Alianța își va defini obiectivele și prioritățile pentru următorul deceniu, adoptând și adaptând instrumentele pentru atingerea acestora. Piatra de temelie a NATO rămâne legătura transatlantică și garanțiile oferite de Articolul 5 din Tratatul de la Washington, scrie digi24.ro

Foto: Profimedia Images

Liderii care participă la summitul de la Madrid sunt așteptați să dezvăluie o abordare „transformatoare” a strategiei lor de securitate și apărare nemaivăzută după încheierea Războiul Rece, potrivit secretarului său general Jens Stoltenberg. Summitul se va concentra pe consolidarea sprijinului militar al NATO în Europa de Est, pe reafirmarea sprijinului pentru Ucraina și pe influența globală în creștere a Chinei.

Dar vor fi probleme dificile de abordat, în special opoziția Turciei față de cererile Finlandei și Suediei de a se alătura alianței și nevoia de a echilibra cheltuielile pentru apărare cu bugetele interne ale națiunilor pe fondul inflației în creștere și temerilor de recesiune, potrivit TIME.

Ce este summitul NATO și cine va participa

Summitul Alianței Nord-Atlantice este a treia reuniune de vârf a Organizației din acest an, dar prima cu caracter regulat, primele două, din 25 februarie și 24 martie, cu caracter extraordinar, fiind convocate în contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia.

Liderii celor 30 de membri ai NATO se întâlnesc cel puțin o dată pe an într-un stat membru pentru a coordona strategia defensivă și pentru a discuta răspunsul Alianței la amenințările de securitate. Pe lângă SUA și Canada, la Madrid vor fi prezenți lideri din 28 de state membre europene și din nordul continentului european, inclusiv Marea Britanie, Germania și Danemarca.

NATO a fost înființată în 1949 de statele nord-americane, europene și nordice pentru a-și uni forța militară în cazul unui atac din partea Uniunii Sovietice. Alianța și-a extins de atunci numărul de membri și atribuțiile sale, iar după dizolvarea URSS, la începutul anilor ‘90, a început să se implice în operațiuni militare – de la menținerea păcii la antrenamente și luptă – în Balcani, Africa și Orientul Mijlociu.

La summitul de la Madrid, lideri mondiali din țări care nu sunt în prezent membre ale NATO, precum Coreea de Sud și Japonia, împreună cu liderii din Finlanda și Suedia, care au solicitat recent să adere la Alianță, vor fi prezenți în calitate de observatori.

Conceptul strategic al NATO

Documentul programatic pe care liderii nord-atlantici îl vor adopta reprezintă al doilea cel mai important act al Alianței după Tratatul de la Washington. El definește viziunea de securitate, amenințările, domeniile de interes și capacitatea NATO de a se adapta, păstrând sarcina primordială și originară a Alianței – apărarea colectivă.

Din punct de vedere istoric, gândirea strategică a NATO s-a încadrat în trei perioade diferite:

  • epoca Războiului Rece.
  • existența Alianței post-Război Rece.
  • securitatea lumii post 11 septembrie 2001.

Conceptul Strategic de la Madrid va fi al patrulea Concept Strategic al NATO de la căderea Cortinei de Fier, după cel de la Roma din 1991, de la Washington din 1999 și cel de la Lisabona din 2010. Epoca pentru care Conceptul Strategic din 2022 va fi adoptat este una în care arhitectura de securitate din Europa postbelică și post-Război Rece a fost schimbată de războiul lui Putin în Ucraina.

 Adoptarea Noului Concept Strategic reprezintă finalul unui proces complex, lansat la summitul din 2021. Documentul va urmări:

  • Evidențierea amenințărilor la adresa securității Aliate, pornind de la noua realitate de securitate - războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Viitorul Concept Strategic al NATO va urmări să reflecte noua situație de securitate, plecând de la recunoașterea Rusiei ca amenințare la adresa NATO.
  • Sublinierea rolului articolului 5 în exercitarea sarcinii principale a NATO - apărarea colectivă.
  • Consolidarea, adaptarea și modernizarea Alianței pe toate palierele, pentru a face față provocărilor și amenințărilor prezente și viitoare.
  • Confirmarea noii traiectorii a arhitecturii de descurajare și apărare pe care NATO s-a angajat, urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu obiectivul abordării unitare, coerente, eficiente și credibile a riscurilor de securitate actuale, îndeosebi pe Flancul Estic, în toate domeniile operaționale.

 Principalele puncte ale consolidării semnificative a posturii de apărare și descurajare a NATO:

  • Consolidarea semnificativă a posturii de apărare și descurajare este decizia cu cel mai mare impact practic și de o importanță aparte. Se vor suplimenta măsurile consistente adoptate deja la Summitul extraordinar din martie 2022, când a fost decisă crearea Grupului de Luptă din România.
  • Șefii de stat și de guvern vor adopta o Declarație a Summitului, care va releva stadiul la zi al măsurilor de răspuns Aliat față de amenințările la adresa NATO.
  • Șefii de stat și de guvern vor indica și o serie de alte măsuri de sprijin pentru Ucraina și ceilalți parteneri vulnerabili din Vecinătatea Estică.
  • Vor fi avute în vedere și decizii care să conducă la consolidarea rezilienței, securității energetice și combaterii schimbărilor climatice. Prin inițiativele DIANA (acceleratorul inovării în materie de apărare) și Fondul NATO de Inovare, se creează două instrumente care vor conduce la creșterea capacității de inovare și a interoperabilității Aliaților în domeniul tehnologiilor de vârf.
  • De asemenea, vor fi discutate și provocările globale, abordarea NATO față de China, precum și amenințările și provocările din Vecinătatea Sudică.

Citiți continuarea articolului pe digi24.ro.


Pub