Giganții care l-au umilit pe Putin. Vestiții hackeri ruși, făcuți inofensivi

28 Iun. 2022, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 11:36 // Actual //  bani.md

Invazia Ucrainei de către Rusia este „prima bătălie în care armele tradiționale și cibernetice au fost folosite cot la cot”, relatează New York Times. Dar cea mai mare surpriză este că „multe dintre atacuri au fost zădărnicite, sau a existat suficientă redundanță în rețelele ucrainene încât eforturile au făcut puține prejudicii, mai mult de două treimi dintre ele au eșuat, reluând performanța slabă pe câmpul de luptă.”

Președintele Microsoft, Brad Smith, spune că rezultatul final este că tentativele de atac cibernetic din Rusia sunt subraportate, potrivit Times. Un studiu publicat de Microsoft Wednesday a indicat că Ucraina era pregătită să evite atacurile cibernetice, după ce le-a suportat mulți ani. Acest lucru a fost cel puțin parțial din cauza unui sistem bine stabilit de avertismente din partea companiilor din sectorul privat, inclusiv Microsoft și Google, și a unor pregătiri care au inclus mutarea multor sisteme ale Ucrainei pe servere din afara Ucrainei.

În multe cazuri, Rusia și-a coordonat utilizarea armelor cibernetice cu atacuri convenționale, inclusiv distrugerea rețelei de calculatoare a unei centrale nucleare înainte de a trece cu trupele sale pentru a o prelua, a spus Smith. Oficialii Microsoft au refuzat să identifice la ce fabrică se referea Smith.

În timp ce o mare parte din activitatea cibernetică a Rusiei s-a concentrat pe Ucraina, Microsoft a detectat 128 de intruziuni în rețea în 42 de țări. Din cele 29 la sută dintre atacurile rusești care au pătruns cu succes în  rețea, a concluzionat Microsoft, doar un sfert dintre acestea au dus la furtul de date. În afara Ucrainei, Rusia și-a concentrat atacurile asupra Statelor Unite, Poloniei și a doi aspiranți membri ai NATO, Suediei și Finlandei.

Dar Microsoft, alte companii de tehnologie și oficiali guvernamentali au spus că Rusia a combinat aceste încercări de infiltrare cu un efort amplu de a oferi propagandă în întreaga lume. Microsoft a urmărit creșterea consumului de propagandă rusă în Statele Unite în primele săptămâni ale anului. A atins un vârf de 82 la sută chiar înainte de invazia Ucrainei din 24 februarie, cu 60 de milioane până la 80 de milioane de vizualizări.

Această cifră, a spus Microsoft, a rivalizat cu vizualizările de pagini de pe cele mai mari site-uri media tradiționale din Statele Unite. Un exemplu pe care l-a citat Smith a fost cel al propagandei din interiorul Rusiei care își împinge cetățenii să se vaccineze, în timp ce mesajele sale în limba engleză răspândesc conținut anti-vaccin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Apr. 2025, 15:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
22 Apr. 2025, 15:20 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Maib continuă să diversifice portofoliul de oportunități investiționale oferite clienților și anunță lansarea emisiunii a doua din cadrul programului trei de obligațiuni corporative. Produsul investițional este accesibil clienților maib începând cu 17 aprilie 2025. Noua  emisiune face parte dintr-un program ambițios, lansat în martie 2025, care presupune emiterea a 10 serii consecutive de obligațiuni corporative de clase diferite, fiecare în valoare de 150 de milioane de lei. 

Ce trebuie să știi despre cea de-a doua emisiune:

  • Perioada de subscriere: 20 de zile calendaristice;
  • Valoare nominală: 20 000 de lei per obligațiune;
  • Volum maxim: 7500 de obligațiuni;
  • Valoare totală: 150 de milioane de lei;
  • Dobândă: lunară, cu rată flotantă, ajustată anual;
  • Clasa obligațiunii: a VII-a (marja +1,5%);
  • Rata cuponului în primul an: 6,42% *.

*Notă: Conform Codului Fiscal, veniturile obținute din dobânzi sunt supuse impozitării.

Obligațiunile corporative sunt disponibile atât pentru persoanele fizice rezidente, cât și pentru cele nerezidente în Republica Moldova, iar cererea de subscriere poate fi depusă:

  • în orice sucursală maib
  • la oficiul intermediarului – Chișinău, str. 31 august 1989 nr. 127, maib park;
  • online, cu semnătură electronică avansată calificată. Lasă o cerere pe pagina oficială maib și vei fi contactat în scurt timp.

Procesul de subscriere se desfășoară după principiul „primul venit, primul servit”, iar maib își rezervă dreptul de a închide anticipat oferta în cazul subscrierii integrale. Până a depune cererea, este important ca investitorul să analizeze Prospectul de ofertă publică și informațiile aferente publicate pe pagina www.maib.md 

Maib rămâne dedicată să ofere produse și servicii financiare inovatoare, menite să satisfacă nevoile și obiectivele financiare ale clienților săi. Mai multe detalii despre această oportunitate de a investi, dar și despre caracteristicile obligațiunilor corporative maib află aici.

Investește în obligațiuni corporative maib și bucură-te de siguranță financiară și randament optim.

Tu conduci. maib