Bitcoin se luptă pentru fiecare cent, în încercarea să rămână peste pragul de 20.000 de dolari

20 Iun. 2022, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iun. 2022, 11:50 // Actual //  bani.md

Bitcoin a reuşit cu greu să se menţină peste nivelul de 20.000 de dolari SUA, care a fost urmărit îndeaproape, prelungind o perioadă de volatilitate accentuată, în care s-au înregistrat oscilaţii uriaşe în weekend.

Cea mai mare criptomonedă a scăzut cu până la 4,8%, până la 19.618 USD, luni (20 iunie) în Asia şi se tranzacţiona la 20.036 USD la ora 12.30 la Tokyo.

Ether a pierdut la un moment dat 7,8%, dar s-a menţinut peste 1.000 de dolari.

Solana, Cardano şi Dogecoin au fost pe roşu.

Bitcoin s-a scufundat cu aproape 15% sâmbătă, dar apoi a revenit la peste 20.000 de dolari cu o creştere de 16% duminică. Modelul de oscilaţii sugerează că sentimentul investitorilor rămâne extrem de fragil, în condiţiile în care Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii merge cu toată forţa pentru a lupta împotriva inflaţiei prin creşteri ale ratelor dobânzilor care drenează lichidităţile de pe pieţe.

„Aşteptaţi-vă la mai multe buzunare de vânzare forţată de Bitcoin şi Ether, pe măsură ce piaţa îşi dă seama cine înoată gol”, a declarat pe Twitter Arthur Hayes, cofondator al bursei de criptomonede BitMEX.

El a spus că nu ştie dacă vânzările s-au terminat, dar „pentru acei cuţitari pricepuţi, ar putea exista încă oportunităţi suplimentare de a cumpăra monede de la cei care trebuie să lichideze fiecare ofertă, indiferent de preţ”.

Unii executivi din domeniul cripto susţin că Bitcoin sub 20.000 de dolari ar putea duce la mai multe lichidări de poziţii cu efect de levier. Simbolul a scăzut cu aproximativ 57% de la începutul anului, în timp ce altele au suferit şi mai mult.

Indicele T3 Bitcoin Volatility Index, o măsură a volatilităţii preconizate a token-ului pe 30 de zile, a sărit spre maximele din 2022.

La această incertitudine se adaugă presiunea intensă asupra aplicaţiilor financiare descentralizate.

Popularitatea acestora a crescut ca sursă de randamente ridicate atunci când stimulii din epoca pandemiei au condus la un boom criptografic care a bătut recorduri.

Dar acum acestea iau măsuri fără precedent pentru a se proteja împotriva lichidărilor în cascadă.

Platforma de împrumuturi criptografice Celsius Network, aflată în dificultate, a declarat luni că are nevoie de mai mult timp pentru a-şi stabiliza lichidităţile şi operaţiunile după ce a îngheţat depozitele săptămâna trecută.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 15:50 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lucrările de reabilitare a segmentului de drum Hîncești–Leova–Cantemir, parte a traseului național R34, vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul audierilor din Parlament. Potrivit acestuia, întârzierile înregistrate în execuția proiectului se datorează dificultăților financiare ale antreprenorului, însă o soluție a fost identificată prin implicarea unui subantreprenor local.

„Acest drum, din 2022, înregistrează probleme și este tergiversat. Ne-am întâlnit cu agentul economic, care are anumite probleme economice, și am discutat cu el. Și-a găsit un subantreprenor din Republica Moldova, iar până la sfârșitul anului 2025 urmează să fie dat în exploatare”, a declarat Bolea.

Segmentul vizat face parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitare a drumului național R34 Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești, pe o lungime totală de 83 de kilometri, cuprins între km 0+000 și km 83+000. Proiectul, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), are o valoare contractuală de peste 56 de milioane de euro.

Deși lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în februarie 2023, termenul de dare în exploatare a fost deja prelungit o dată până la sfârșitul anului 2024 – fără ca drumul să fie totuși finalizat. În prezent, progresul fizic raportat variază între 60% și 74%.

Inițial, tronsonul Hîncești–Cantemir a fost atribuit companiei italiene Serenissima Costruzioni S.P.A., care nu a reușit să demareze lucrările din cauza problemelor financiare și a intrării în insolvență. Ulterior, contractul a fost preluat de firma turcă OZKA, specializată în construcția și întreținerea infrastructurii rutiere, cu peste 25 de ani de experiență și un portofoliu de 350 de angajați.

Cu toate acestea, ritmul lent al lucrărilor a atras critici din partea autorităților și a beneficiarilor din regiune. Ministerul Infrastructurii dă asigurări că va monitoriza îndeaproape implementarea proiectului și va sprijini toate măsurile necesare pentru ca lucrările să fie finalizate conform noii termene-limită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!