VIDEO, DOC Situație mai complicată la Giurgiulești. Ultimele informații ale vameșilor despre camioanele de la vamă

20 Iun. 2022, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iun. 2022, 13:06 // Actual //  MD Bani

Deși rândurile s-au micșorat, iar camioanele petrec mai puțin timp în rând la vamă, la Giurgiulești se mai atestă flux sporit. Conform informațiilor Poliției de Frontieră, în dimineața zilei de 20 iunie în zona neutră se aflau 75 de TIRuri, iar în cea de control vamal – 23.

Documentul publicat mai arată că 12 vehicule de mare tonaj se aflau în zona de control de la Leușeni. La Sculeni erau 10 camioane în zona de control vamal și patru – în zona neutră.

Șeful AITA, Iulian Postică, preciza și săptămâna trecută pentru Realitatea că la punctele vamale de la sud există încă probleme, însă situația s-a ameliorat comparativ cu săptămânile precedente. „Confirm că rândurile de 10 kilometri de la Leușeni practic dispăruse, pentru că s-au început controalele mixte comune. Se simte impact pozitiv. Important este să fie menținut și să devină permanent”, declara el.

Grupul de presă Realitatea a relatat în ultimele săptămâni despre problema pe care o întâmpină transportatorii la hotarele țării, fiind nevoiți să aștepte chiar și cinci zile pentru a trece procedurile de control vamal.  Autoritățile române confirmau că au probleme de infrastructură și nu le pot soluționa peste noapte, iar Chișinăul a propus implementarea unui proiect de vămuire comună.

Colegii noștri au reușit să surprindă rândurile kilometrice din apropiere de Leușeni. În același timp, localnicii susțineau că din cauza mașinilor de mare tonaj care tranzitează localitatea infrastructura locală este pusă în pericol.

Subiectul a ajuns și în vizorul presei de peste Prut, iar prim-miniștrii Ciucă și Gavrilița l-au discutat și au convenit asupra vămuirii comune. Procesul a început pe 14 iunie, iar până atunci autoritățile din Moldova au anunțat că acordă șoferilor de camioane ajutor psihologic, medical și creează spații unde aceste își pot satisface necesitățile de igienă și alimentație.

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:28 // Actual //  Lupu Eduard

Ion Munteanu, procurorul învestit în funcție în data de 1 iuie, și-a prezentat prioritățile imediat după depunerea jurământului, în prezența președintelui Maia Sandu. Munteanu a declarat că va pune accent pe dosarele de rezonanță.

„Practic nu încep o activitate nouă, ci continui ceea ce am început. Prioritățile și conceptul rămân aceleași. Procurorul general are responsabilitatea directă asupra celor două procuraturi specializate – PA și PCCOCS, unde se află cele mai complexe și de rezonanță cauze. Vom prioritiza anumite cauze penale, vom urmări rezultatele vettingului și vom analiza situația la expirarea termenului de 20 de zile pentru procurorii notificați de la Procuratura Anticorupție. Suntem, de asemenea, în plin proces de reformare a PA. Ne vom asigura că investigațiile sunt desfășurate cu maximă eficiență, inclusiv în cazul fraudei bancare și al cauzelor legate de criminalitatea organizată, care pot amenința securitatea statului”, a declarat Ion Munteanu.

În contextul unei recente declarații a Maiei Sandu, care a menționat că în justiție se face mai puțin decât se vorbește, Munteanu a spus: „Știm că procuratura nu livrează suficient pentru ca societatea să simtă că se face justiție. Totuși, trebuie să înțelegem că nu doar procuratura este responsabilă pentru imaginea și performanța justiției. Activitatea procurorilor se reflectă în hotărârile instanțelor de judecată. Dacă nu avem rapiditate în cercetarea cauzelor penale în instanță, percepția va rămâne că procuratura nu-și face treaba eficient. Nu spun că procuratura funcționează excelent acum, dar eforturi se depun”.

Procurorul general a subliniat importanța curățării sistemului de justiție și a exprimat optimism față de procesul de evaluare a procurorilor. La o săptămână de la notificarea procurorilor anticorupție pentru vetting, niciunul nu și-a dat demisia.

„Acest an este marcat de procesul de vetting. Este esențial ca acest exercițiu să se desfășoare rapid, pentru a putea construi un sistem de procuratură format din cei care trec cu succes evaluarea și pentru a ne concentra pe investigații ample și complexe. Sunt optimist deoarece nu am primit cereri de demisie legate de acest proces, ceea ce sugerează că procurorii au înțeles importanța exercițiului și sunt încrezători că pot argumenta integritatea lor financiară și etică”, a declarat Munteanu.

Referitor la salariul său lunar, Ion Munteanu a menționat: „Am un salariu majorat datorită promovării exercițiului de vetting, fiind candidat la Curtea Supremă de Justiție, și acesta este de aproximativ 47.000 de lei”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău