Întrebat dacă Chișinăului i-au fost înaintate anumite condiționalități și ce alte probleme are de depășit Republica Moldova, în calea sa spre aderarea la UE, Janis Mazeiks a răspuns: „Există un șir de chestiuni care sunt mai vaste decât acele condiții. În aviz sunt menționate detalii, însă la sfârșitul acestui document sunt menționate 9 domenii în care e nevoie de mai mulți pași. E vorba despre reforma cuprinzătoare a sistemului justiției, abordarea și soluționarea deficiențelor abordate de OSCE și biroul acesteia pentru instituții democratice și drepturile omului, lupta cu corupția, dezoligarhizarea, lupta cu crima organizată și altele. Dar acestea nu sunt singurele condiții pe care trebuie să le îndeplinească țara, ca să progreseze. E vorba despre progresul țării, inclusiv pe multe alte domenii, iar un document care va evalua progresul per total va fi emis la sfârșitul anului 2022, în decembrie”.
Totodată, șeful diplomației UE la Chișinău a spus că nu poate răspunde la întrebarea despre cât de probabil este ca Republica Moldova să nu primească statutul de candidat săptămâna viitoare, la ședința Consiliului European: „La această întrebare este imposibil să răspundem, decizia va fi luată de statele membre ale Consiliului European. Dar punctul de pornire a fost opinia adoptată de Comisia Europeană, care recomandă Consiliului European să acorde statutul de țară candidat Republicii Moldova. Cu alte cuvinte, RM are un foarte bun punct de pornire pentru discuțiile de săptămâna viitoare”.
Pe final, ambasadorul a menționat că nu există un termen exact după care RM ar putea să adere la UE. „Depinde de Guvernul și Parlamentul RM, sunt diferite domenii în care trebuiesc realizate reforme. Evident că nu este vorba despre un an sau 2. Nevoia de reforme este destul de cuprinzătoare – este vorba despre sistemul judecătoresc, eradicarea corupției și această mișcare înainte va depinde foarte mult de Guvernul și Parlamentul RM”, a conchis Janis Mazeiks.
Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat, ieri, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Ambele țări mai au de făcut reforme, iar „mingea este în terenul” lor, a mai spus Von der Leyen.
Șefa statului, Maia Sandu, a salutat opinia Comisiei Europene. „Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a declarat președinta.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!