Putin anunță „Noua Ordine Mondială”. Majoritatea țărilor vor deveni coloniile statelor puternice

18 Iun. 2022, 08:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2022, 08:17 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin anunță „Noua Ordine Mondială” a statelor suverane puternice precum Rusia. Liderul de la Kremlin ţinut un discurs de încheiere la Forumul economic de la Sankt Petersburg spunând audienței că „Rusia intră în era care începe ca o națiune puternică, suverană. Cu siguranță vom folosi oportunitățile colosale oferite de vremurile actuale și vom fi și mai puternici”. El a mai adăugat: „Este evident că regulile, esența Noii Ordini Mondiale, vor fi stabilite de state suverane puternice”. Celelalte, spune el, sunt „condamnate să rămână colonii fără drept”.

Putin – al cărui discurs a fost amânat de un atac cibernetic asupra locației – a spus că sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei sale asupra Ucrainei sunt „nebune și fără rost”. „Bitzkrieg-ul economic împotriva Rusiei nu a avut nicio șansă de a reuși de la bun început”, a subliniat liderul rus.

Vladimir Putin anunță „Noua Ordine Mondială” și încurajează investițiile în Rusia

În continuare, Putin imploră întreprinderile să continue să lucreze în țară: „Investește aici, că există un potențial uriaș” în Rusia. Este mai sigur în propria ta casă. Cei care nu au vrut să asculte asta au pierdut milioane în străinătate”, a spus președintele rus la conferința economică la Sankt Petersburg.

Tot aici Putin a anunțat o „Nouă Ordine Mondială”  într-un discurs adresat liderilor de afaceri. Acesta le-a spus că țara sa este o „națiune puternică, suverană” și a susținut că Moscova intră într-o nouă eră a dominației. „Este evident că regulile, esența noii ordini mondiale, vor fi stabilite de state suverane puternice”, a spus el. Iar restul şărilor sunt „condamnate să rămână colonii fără drept”, a adăugat Putin

Preşedintele rus a susţinut, de asemenea, că decizia sa de a ordona operațiunea militară specială împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere riscurile şi ameninţările la adresa Rusiei şi că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt.

„Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse negreşit”, a insistat liderul de la Kremlin într-un discurs la Forumul economic de la Sankt Petersburg, şi continuă: „Decizia a fost menită să-i protejeze pe cetăţenii noştri, pe locuitorii republicilor din Donbas, care timp de opt ani au fost supuşi unui genocid din partea regimului de la Kiev şi a neonaziştilor susţinuţi de Occident”, a justificat el agresiunea militară împotriva Ucrainei lansată pe 24 februarie.

Putin a criticat din nou Occidentul care alimentează cu arme Ucraina

De asemenea, a motivat în continuare Putin, Occidentul „nu doar că a încercat să creeze o anti-Rusie” pe teritoriul Ucrainei, dar a inundat această ţară cu arme şi specialişti militari şi „absolut nimeni nu s-a gândit la oamenii care trăiesc în aceste teritorii”.

Deşi ajunsă la începutul invaziei la porţile Kievului, armata rusă a suferit pierderi grele şi s-a retras din partea de nord a Ucrainei, hotărând să se concentreze pe ocuparea părţii de sud şi a estului pro-rus al acestei ţări, unde înaintează, dar într-un ritm lent.

Putin a mai subliniat că intervenția militară a Moscovei în Ucraina nu a fost cauza problemelor economice globale, învinovățind în schimb țările occidentale că au folosit situația pentru a-și acoperi propriile greșeli.

„Ceea ce se întâmplă nu este rezultatul ultimelor luni, cu atât mai puțin rezultatul unei operațiuni militare speciale pe care Rusia o desfășoară în Donbas. Prețurile în creștere, inflația, problema alimentelor, prețurile la combustibil… sunt rezultatul unor greșeli sistematice în politica economică a actualei administrații americane și a birocrației europene”, a spus Putin.

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!