Prețul petrolului, la cel mai redus nivel din ultima lună. Fricile care au dus la această scădere

18 Iun. 2022, 08:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2022, 08:24 // Actual //  bani.md

Preţurile petrolului au scăzut vineri cu aproximativ 6%, până la un minim al ultimelor patru săptămâni, din cauza temerilor că majorarea ratelor dobânzilor de către marile bănci centrale ar putea încetini economia mondială şi ar putea reduce cererea de energie, transmite Reuters.

De asemenea, dolarul american a exercitat presiuni asupra preţurilor petrolului urcând în această săptămână la cel mai ridicat nivel din decembrie 2002 faţă de un coş de valute.
Aprecierea dolarului face ca petrolul să devină mai scump pentru cumpărătorii care folosesc alte valute.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 6,69 dolari, sau cu 5,6%, până la 113,12 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 8,03 dolari, sau 6,8%, până la 109,56 dolari pe baril. Aceasta a fost cea mai scăzută închidere pentru Brent din 20 mai şi cea mai scăzută pentru WTI din 12 mai.

Petrolul Brent a înregistrat astfel cea mai mare scădere procentuală zilnică de la începutul lunii mai, iar pentru petrolul WTI a fost cel mai mare declin de la sfârşitul lunii martie.

În această săptămână, contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut pentru prima dată în cinci săptămâni, în timp ce preţul petrolului WTI a coborây pentru prima dată în opt săptămâni.

Luni, nu vor avea loc tranzacţii în SUA, fiind sărbătoarea Juneteenth.

”Preţurile ţiţeiului au scăzut pe măsură ce dolarul a crescut, Rusia a semnalat că exporturile de petrol ar trebui să crească şi pe măsură ce cresc temerile de recesiune globală”, a declarat Edward Moya, analist senior de piaţă la firma de date şi analiză OANDA.

Reprezentanţii băncilor centrale la nivel mondial care au relaxat rapid politicile monetare în timpul pandemiei, pentru a evita o recesiune, măresc acum dobânzilepentru a lupta cu inflaţia.

Rezerva Federală a majorat săptămâna aceasta dobânzile din SUA cu 0,75 puncte procentuale, cel mai mult în ultimul un sfert de secol.

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!