Războiul de gherilă îi scoate din minți pe invadatorii ruși. Cadoul otrăvit al fermierilor ucraineni

18 Iun. 2022, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2022, 09:00 // Actual //  bani.md

Autoritățile ruse au făcut tot posibilul pentru a-și impune stăpânirea asupra orașelor cucerite de trupele lui Putin din estul Ucrainei, dar cetățenii obișnuiți ripostează – cu atacuri incendiare și fructe otrăvite.

Cea mai recentă surpriză neplăcută pentru trupele ruse a fost la Melitopol, unde primarul Ivan Fiodorov a spus că fermierii locali au îmbolnăvit „în masă” rușii prin otrăvirea cireșelor, scrie The Daily beast.
„Fermierii noștri au pregătit un alt cadou [rușilor] – cireșe dulci tratate recent, ceea ce a provocat îmbolnăviri în masă printre cei care le-au furat de la fermieri. Este cel mai recent tip de rezistență partizană pe teritoriul Melitopol”, a declarat Fiodorov joi.
El a spus că sentimentul pro-ucrainean rămâne puternic în oraș, în ciuda faptului că autoritățile ruse se prezintă drept ‚salvatoare“.

„Locuitorii Melitopolului au ignorat pe deplin sărbătorirea Zilei Rusiei pe 12 iunie. Întreaga țară a văzut — duminica trecută, doar 15 oameni din 70.000 de locuitori care au rămas în orașul ocupat temporar, au stat la coadă pentru pașapoarte rusești”, a spus el.

Chiar și trupele ruse din regiunea Herson par să fie foarte conștiente de rezistența ucraineană, potrivit unei interceptări audio difuzate joi, 16 iunie, de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Într-o înregistrare de aproape două minute a ceea ce informațiile ucrainene descriu ca fiind un apel interceptat între un soldat și prietenul său, militarul rus spune că băieții din prima linie „înnebunesc”.

„Unde sunt localizați… nimeni nu este sigur de localnici: cine sunt, ce fac. Poate că se bat cu noi noaptea, în timp ce sunt oameni pașnici ziua. Nimeni nu poate fi de încredere. O bătrână care se plimbă cu plăcinte ar putea fi un nenorocit de colonel.

Autoritățile ruse au început să deschidă centre de procesare a pașapoartelor în teritoriile ocupate, iar în Herson, locuitorii au fost informați săptămâna aceasta că orice copil născut după 24 februarie va primi automat pașaport rusesc.

Ucrainenii nu se lasă ușor rusificați

Dar rezidenții ucraineni nu se lasă ușor „rusificați” . Un nou raport al Institutului pentru Studierea Războiului din această săptămână a enumerat o serie de atacuri recente în stil de gherilă ale partizanilor ucraineni în orașe precum Berdiansk și Mariupol.

„Autoritățile ruse continuă să se confrunte cu dificultăți în implementarea agendelor lor de ocupație din cauza presiunii pro-ucrainene în zonele ocupate”, menționează raportul, descriind profesorii din Berdiansk care „refuză să predea după programele rusești” și „partizani ucraineni neidentificați” care vizează personalul ministerului de urgență din Rusia la Mariupol.

Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, a descris ultimul incident, miercuri, 15 iunie, într-o postare pe contul său de Telegram.

El a spus că două tractoare și trei remorci de camioane mari parcate în fața sediului Ministerului de Urgență al Rusiei au luat foc „deodată” pe 9 iunie.

Două zile mai târziu, a spus el, în ajunul celebrării „Zilei Rusiei”, un angajat al aceluiași minister a fost înjunghiat în spate în timp ce stătea în mulțime. „Rana s-a dovedit a fi fatală”, a spus Andriușcenko.

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!