Mesaj încurajator! Dan Barna: Viitorul acestei părţi de Europă este al nostru, al cetăţenilor din Moldova şi România

18 Iun. 2022, 21:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2022, 21:17 // Actual //  bani.md

Dan Barna, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a declarat, sâmbătă, la şedinţa comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, că viitorul acestei părţi de Europă este al nostru, al cetăţenilor din Moldova şi România, împreună. În Parlamentul României şi în Parlamentul European aţi avut şi veţi avea în noi întotdeauna un prieten, a mai spus el.

”Viitorul acestei părţi de Europă este al nostru, al cetăţenilor din Moldova şi România. Împreună. Întâlnirea anterioară cu Maia Sandu la Chişinău a fost când ea era prim-ministru şi lupta să facă faţă unor forţe pro ruse care aveau ca obiectiv să ţină ţara departe de proiectul european. Am reîntâlnit-o astăzi la şedinţa comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României ca un preşedinte puternic, susţinut de cetăţeni, care împlineşte cu eleganţă, graţie şi forţă destinul european al ţării sale”, a transmis Barna.

”Astăzi s-a făcut un pas important spre acea unitate şi spre acel vis de România şi Moldova împreună în Uniunea Europeană”, a precizat deputatul USR.

Barna i-a felicitat pe cetăţenii Moldovei pentru lecţia de umanitate pe care au dat-o întregii lumi după debutul invaziei ruse în Ucraina. Nicio altă ţară nu a avut de-a face cu un val de refugiaţi atât de mare raportat la populaţie.

”E o lecţie care, vă asigur, a fost remarcată în toate colţurile lumii. În astfel de vremuri se măsoară caracterul oamenilor şi cred că noi, cei din estul continentului, am trecut cu brio acest examen. Curajul ucrainenilor, omenia moldovenilor, hotărârea românilor sau a polonezilor de a face tot ce ţine de ei pentru a face faţă acestor vremuri întunecate, nu pot fi puse la îndoială”, a spus Dan Barna în discurs.

El a precizat că ”e nevoie de ceva mai mult decât caracterul fiecăruia în parte”. ”Avem nevoie de pragmatism, acţiune politică inteligentă şi hotărâre. Şi asta facem acum, aici împreună, în această Şedinţă Solemnă prin care generaţia noastră contribuie semnificativ la fila sa de istorie”.

Dan Barna a mai spus că reprezintă în legislativul României un partid a cărui misiune este aceea de a avansa o agendă fermă pro-europeană şi pro-atlantică.

”Ca urmare, sprijinirea Republicii Moldova e una dintre principalele noastre preocupări. Ne-am folosit constant de resursele şi influenţa de care dispunem şi la Bucureşti şi la Bruxelles pentru a spune partenerilor noştri occidentali că locul Moldovei este alături de România în structuri construite pentru a asigura prosperitatea şi un viitor mai bun. Ce e sigur e că în Parlamentul României şi în Parlamentul European aţi avut şi veţi avea în noi întotdeauna un prieten. Uniunea Salvaţi România este, dacă vreţi, şi un partid al oamenilor născuţi pe această parte a Prutului. Şi lucrul ăsta nu se va schimba”, a menţionat el.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!