Cumpărătorii ruși se îndreaptă către piețele gri pentru a cumpăra haine și produse luxoase

18 Iun. 2022, 21:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2022, 21:51 // Actual //  bani.md

Consumatorii ruși se îndreaptă către piețele gri pentru nevoile lor de cumpărături, după ce sancțiunile au făcut accesul la brandurile internaționale de modă și de lux foarte dificil, dacă nu imposibil.

La fel ca cei ce s enumesc „daigou” în China – cumpărători personali, care achiziționează bunuri de lux din străinătate și le vând apoi acasă, cu un adaos mic, dar evitând astfel tarifele mari de achiziție din afara țării – o nouă generație de „clienți personali” se adresează elitelor Rusiei.

Acum, că majoritatea mărcilor occidentale sunt obligate legal să-și oprească sau să își limiteze operațiunile din Rusia, sancțiunile internaționale afectează accesul populațiilor locale la bunuri. Dar cererea există încă, semn că oamenii mai au bani.

O investigație realizată de Panorama a dezvăluit acest sistem paralel care, de la pandemie încoace, a înregistrat o creștere a numărului de cumpărători personali chinezi la evenimente private din Italia, unde aceștia cumpără produse de la case de modă și alte produse de lux, de obicei cu reduceri. Acestea sunt apoi vândute acasă cu un adaos de 30%.

În ultimele săptămâni, cumpărătorii ruși s-au alăturat acestor „daigou” din China, iar autooritățile din Rusia închid ochii în privința importurilor paralele și a vânzătorilor intermediari. Federația Rusă a renunțat la obligația impusă comercianților care importă produse de lux de a avea permisiunea proprietarului mărcii, deschizând astfel calea pentru o piață „gri” dinamică.

Wildberries, o platformă de comerț electronic multibrand din Rusia, vinde mai multe mărci occidentale, inclusiv Zara, în ciuda sancțiunilor, a raportat Reuters.

Pe platformă au fost disponibile și alte mărci Inditex, inclusiv Pull & Bear și Massimo Dutti. „Cumpărăm bunuri pe care le vindem de la Wildberries fără intermediari, doar direct de la producători sau distribuitori oficiali”, a declarat Wildberries, într-o declarație pentru Reuters.

Indiferent dacă aceste produse sunt sau nu colecții din sezonul trecut sau, de fapt, anumiți distribuitori continuă să vândă cumpărătorilor ruși pe sub mână, s-ar părea ca sistemul de achiziție de bunuri este acum mai dificil pentru cumpărătorii ruși, dar, aparent, nu imposibil.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!