Cumpărătorii ruși se îndreaptă către piețele gri pentru a cumpăra haine și produse luxoase

18 Iun. 2022, 21:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2022, 21:51 // Actual //  bani.md

Consumatorii ruși se îndreaptă către piețele gri pentru nevoile lor de cumpărături, după ce sancțiunile au făcut accesul la brandurile internaționale de modă și de lux foarte dificil, dacă nu imposibil.

La fel ca cei ce s enumesc „daigou” în China – cumpărători personali, care achiziționează bunuri de lux din străinătate și le vând apoi acasă, cu un adaos mic, dar evitând astfel tarifele mari de achiziție din afara țării – o nouă generație de „clienți personali” se adresează elitelor Rusiei.

Acum, că majoritatea mărcilor occidentale sunt obligate legal să-și oprească sau să își limiteze operațiunile din Rusia, sancțiunile internaționale afectează accesul populațiilor locale la bunuri. Dar cererea există încă, semn că oamenii mai au bani.

O investigație realizată de Panorama a dezvăluit acest sistem paralel care, de la pandemie încoace, a înregistrat o creștere a numărului de cumpărători personali chinezi la evenimente private din Italia, unde aceștia cumpără produse de la case de modă și alte produse de lux, de obicei cu reduceri. Acestea sunt apoi vândute acasă cu un adaos de 30%.

În ultimele săptămâni, cumpărătorii ruși s-au alăturat acestor „daigou” din China, iar autooritățile din Rusia închid ochii în privința importurilor paralele și a vânzătorilor intermediari. Federația Rusă a renunțat la obligația impusă comercianților care importă produse de lux de a avea permisiunea proprietarului mărcii, deschizând astfel calea pentru o piață „gri” dinamică.

Wildberries, o platformă de comerț electronic multibrand din Rusia, vinde mai multe mărci occidentale, inclusiv Zara, în ciuda sancțiunilor, a raportat Reuters.

Pe platformă au fost disponibile și alte mărci Inditex, inclusiv Pull & Bear și Massimo Dutti. „Cumpărăm bunuri pe care le vindem de la Wildberries fără intermediari, doar direct de la producători sau distribuitori oficiali”, a declarat Wildberries, într-o declarație pentru Reuters.

Indiferent dacă aceste produse sunt sau nu colecții din sezonul trecut sau, de fapt, anumiți distribuitori continuă să vândă cumpărătorilor ruși pe sub mână, s-ar părea ca sistemul de achiziție de bunuri este acum mai dificil pentru cumpărătorii ruși, dar, aparent, nu imposibil.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!