Kremlinul în agonie! România salvează Republica Moldova din ghearele dependenței energetice a Rusiei

18 Iun. 2022, 22:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2022, 22:55 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a spus că nimeni şi nimic nu poate să stea în calea parcursului european al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută la Chișinău în cadrul ședinței comune a Parlamentelor celor două țări.

„Nimic şi nimeni nu o să stea în drumul pe care îl are de parcurs Republica Moldova către Uniunea Europeană, mai ales în acest context cu un garant, un stat membru al UE de 15 ani, România. Nu vreau să intru în niciun detaliu, în schimb vreau să vă spun o certitudine – Republica Moldova nu va intra într-o criză energetică, nici în ceea ce priveşte gazul, nici în ceea ce priveşte electricitatea. De aceea, România are datoria să fie în toată această perioadă alături de Republica Moldova”, a punctat Ciolacu.

Şi preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a afirmat că problema transnistreană şi dependenţa energetică de Rusia nu pot fi chestiuni în ceea ce priveşte traiectoria europeană a Republicii Moldova.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc 100%. Iar tariful pe care îl achită consumatorii casnici e de 17,62 le metrul cub.

În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

În data de 7 aprilie, Paramentul a votat modificarea legii gazelor care prevede asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Legea prevede și crearea rezervelor de gaz. În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar vor fi pasibili sancționării.

În ceea ce privește energia electrică, Republica Moldova este dependentă de centrala de la Cuciurgan care este controlată de Inter RAO a Federației Ruse.

Federația Rusă folosește arma gazului, dar și pe cea a curentului electric pentru a șantaja Republica Moldova. Cele mai recent exemplu, iarna anului 2022 când Gazprom amenința Chișinăul cu deconectarea gazului în caz de neplată a avansului până în data de 20 a fiecărei luni. Or, Executivul a fost obligat să intervină prin Energocom prin acordarea subvențiilor în avans, dar și a achitării a o parte din datoria Termoelectrica către Moldovagaz.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 09:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:25 // Actual //  Lupu Eduard

Valoarea totală a primelor cedate în reasigurare ale companiilor de asigurări din Republica Moldova a atins 678,1 milioane lei, marcând o creștere de 59,3 milioane lei în anul 2023, față de anul 2022. Cu toate acestea, gradul de cedare a primelor în reasigurare a scăzut cu 1,94 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, ajungând la 23,1%, de la 25,04%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada de referință, 16,07% din despăgubiri, adică 161,8 milioane lei, au fost recuperate de la reasigurători, înregistrând o scădere de 5,07 puncte procentuale față de anul precedent.

Primele transmise în reasigurare au fost direcționate în principal către reasigurători cu sediile în Insulele Cayman (29,71%), Barbados (19,3%), Franța (7,2%), Austria (4,6%), Republica Cehă (4,2%), Marea Britanie (2,9%), Elveția (2,9%), pool-uri de reasigurare cu reasigurători din multiple țări (11,9%) și către un pool de reasigurători aferent asigurării „Carte Verde” (6,2%).

Conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2023, transferul riscurilor în reasigurare poate fi efectuat doar către reasigurători cu rating de credit minim BBB+, conform evaluărilor agențiilor de rating Standard & Poor’s, Fitch-IBCA, AM BEST sau Moody’s, sau către reasigurători din state membre ale UE sau OCDE care înregistrează o rată de solvabilitate de cel puțin 120%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău