Prețurile pentru benzină și motorină continuă să crească. ANRE: „Se înregistrează un nou nivel de record”

benzinarie
Foto: Facebook/ ANRE Republica Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată o creștere fără precedent a cotațiilor Platts pentru benzină și motorină, care în cadrul ultimii sesiuni au ajuns la un nivel record de circa 1406 $/tona la benzină și de 1343 $/tona la motorină.

În intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile s-au majorat cu 16 % la benzină și cu 23 % la motorină, creșterea reprezentând circa 196 $/tona la benzină și 251 $/tona la motorină.

„Este de menționat că și pe plan internațional situația generată de agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina creează presiuni fără precedent asupra prețurilor la produsele derivate din petrol, fapt ce duce la înregistrarea în majoritatea țărilor lumii a unor prețuri record la carburanți. O analiză comparativă a prețurilor practicate în alte state europene demonstrează că în majoritatea cazurilor, datorită mecanismului de plafonare a acestora și de reglementare a marjei comerciale specifice, Republica Moldova menține un nivel relativ mai mic al prețurilor”, se arată într-un comunicat emis de ANRE.

Prin urmare, pornind de la indicatorii menționați, pentru ziua de mâine 08.06.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
Pentru benzina COR 95 – 32,59 lei/litru;
Pentru motorină – 29,30 lei/litru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente