Anunț important de la Serviciul Vamal! Ce trebuie să cunoască transportatorii cu camioane fără marfă

20 Mai 2022, 14:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Mai 2022, 14:45 // Actual //  MD Bani

Începând cu ziua de astăzi, 20 mai, și pe perioada stării de urgență, mijloacele de transport fără marfă, cu excepția mijloacelor de transport (remorci, semiremorci, cisterne) de tip termos/refrigeratoare, pot traversa frontiera de stat pe segmentul de frontieră moldo-română la ieșire din țară și prin posturile vamale 1010 – Costești (PVFI, rutier) și 3010 – Cahul (PVFI, rutier). Anunțul a fost făcut de Serviciul Vamal.

„Serviciul Vamal întreprinde toate măsurile pentru fluidizarea traficului transfrontalier de mărfuri și face apel către transportatori să manifeste spirit de înțelegere.”

Potrivit informațiilor, agenții economici din Republica Moldova care exportau mărfuri spre Ucraine s-au reorientat spre piața Uniunii Europene, fapt ce a cauzat aglomerații la posturile vamale de la frontiera moldo-română.

„Facilitarea comerțului este una dintre prioritățile cheie ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova.”

În vederea reducerii timpului de staționare în posturile vamale de frontieră, recomandăm agenților economici să opteze pentru obținerea statutului de AEO sau obținerea statutului de exportator aprobat.

În aceeași ordine de idei, Serviciul Vamal reiterează și recomandă transportatorilor de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR să utilizeze sistemul electronic de declarare prealabilă TIR-EPD (TIR Electronic PRE-Declaration). Transportatorii care fac parte din sistemul de pre-declarare electronică TIR-EPD beneficiază de regimul prioritar de traversare a frontierei, fiind supuși unui număr redus de controale şi formalități.

Totodată, Serviciul Vamal din România nu a venit cu vreo informație recentă referitor la posibilități de optimizare a traficului transportului marfar la punctele de trecere de pe partea română.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
Advertisement

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 07:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 07:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Pe piața imobiliară din Republica Moldova se remarcă două tendințe majore: o ușoară înviorare a vânzărilor de apartamente în afara municipiului Chișinău și o creștere a tranzacțiilor cu case individuale. În schimb, în Chișinău se observă o ușoară încetinire a vânzărilor de apartamente, arată analiza prezentată de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”.

Potrivit datelor prezentate, în 2024 au avut loc 45.200 de tranzacții imobiliare la nivel național, în creștere cu 22,5% față de 2023. Totuși, în primul trimestru al anului 2025, ritmul tranzacțiilor a încetinit ușor, fiind estimate la 44.500 de tranzacții în valoare anuală, cu 1,5% mai puțin față de anul precedent. Cele mai multe tranzacții rămân concentrate în Chișinău (74,2%), urmat de municipiile Bălți și Orhei.

Prețul mediu al apartamentelor a continuat să crească accentuat. În 2024, un metru pătrat într-un apartament nou în Chișinău a ajuns la 1.585 de euro, iar într-un apartament vechi la 1.129 de euro – cea mai mare scumpire înregistrată în ultimii 16 ani. Această evoluție a fost determinată de majorarea costurilor materialelor de construcție și a forței de muncă, dar și de lipsa ofertei suficiente de apartamente noi pe piață.

Veaceslav Ioniță explică faptul că modelul de funcționare al pieței imobiliare face aproape imposibilă o scădere a prețurilor: companiile de construcții vânduseră în trecut apartamente către agenți imobiliari la prețuri mai mici (600–700 euro/m²), iar astăzi aceștia le revând la prețuri mult mai mari (până la 1.600 euro/m²). În 2024, din volumul total al vânzărilor de apartamente, agenții și agențiile imobiliare au câștigat proporțional mai mult decât companiile de construcții.

În ceea ce privește accesibilitatea locuințelor, pentru procurarea unui apartament nou finisat de 70 m² în Chișinău, un cumpărător are nevoie în 2024, în medie, de aproximativ 14,9 ani de salariu – un indicator relativ stabil comparativ cu anul precedent, datorită creșterii salariilor nominale.

Concluzia expertului: doar proiectele imobiliare mari ar putea tempera creșterea prețurilor, însă, în lipsa unor schimbări structurale, o ieftinire semnificativă a apartamentelor în Republica Moldova este improbabilă.