Europa își reface stocurile de gaze pentru iarnă. Costurile ar putea fi cu 40 de miliarde de euro mai mari

15 Mai 2022, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mai 2022, 09:43 // Actual //  bani.md

Europa a început să îşi refacă stocurile de gaze pentru iarnă, dar acestea ar putea costa cu circa 40 de miliarde de euro mai mult ca anul trecut, potrivit unei analize Reuters citată de News.ro.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a pus un semn de întrebare uriaş cu privire la stabilitatea aprovizionării cu gaze pentru economiile şi consumatorii din regiune, preţurile de referinţă fiind cu aproape 300% mai mari decât cu un an în urmă.

Rusia furnizează în mod obişnuit aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE, dar acum ripostează împotriva sancţiunilor Europei prin reducerea livrărilor, îngreunând reumplerea depozitelor de către statele membre, operaţiune necesară pentru a se asigura că populaţia îşi va putea încălzi locuinţele în continuare în această iarnă, dacă Moscova va închide robinetele.

„Iarna va fi dificilă fără gazele ruseşti. Cheia este să umplem cât mai mult posibil depozitele în timpul verii”, a declarat Guy Smith, director de comercializare a gazelor naturale şi GNL la compania Vattenfall, pentru Reuters.

Comisia Europeană a declarat că urgenţele de aprovizionare imediată vor avea prioritate faţă de reumplerea stocurilor, obiectivele nefiind aplicabile dacă va fi declarată o urgenţă de aprovizionare cu gaze la nivel european sau regional, ceea ce înseamnă că nivelurile stocurilor vor fi inadecvate.

Posibilitatea unor reduceri semnificative ale livrărilor este în creştere, Bulgaria şi Polonia nemaiprimind deja gaze ruseşti, în timp ce Ucraina a oprit tranzitul gazelor ruseşti printr-un punct de tranzit major, într-un teritoriu deţinut de Rusia.

Unele filiale ale furnizorului de gaze Gazprom Germania, care a fost plasat sub tutela autorităţii germane de reglementare în domeniul energiei la începutul acestui an, nu mai primesc gaze, în timp ce compania rusă Gazprom a declarat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia, prin conducta Yamal-Europa. Gazele păstrate în depozite reprezintă de obicei aproximativ un sfert din combustibilul folosit în Europa în timpul iernii, când cererea este mare.

Până pe 10 mai, stocurile de gaze ale Europei erau pline în proporţie de aproape 38%, în creştere faţă de 26% la 21 martie, au arătat datele de la infrastructura de gaze din Europa. Comisia Europeană a cerut operatorilor de stocare a gazelor să umple depozitele cu cel puţin 80% din capacitate, până la data de 1 noiembrie a acestui an, dar unele state membre dependente de gaze au mers şi mai departe, Germania şi Italia ordonând ca depozitele să fie pline în proporţie de 90% până la 1 noiembrie.

Atingerea acestor ţinte nu va fi ieftină, având în vedere preţurile mari, ceea ce înseamnă că cantitatea de gaz care trebuie achiziţionată va costa de aproximativ 4 ori mai mult decât ar fi fost în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Realitatea Live

02 Feb. 2025, 20:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Feb. 2025, 20:35 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale rusești către Europa, prin gazoductul TurkStream, au atins un record de peste 50 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi în luna ianuarie, conform calculelor preliminare realizate de Reuters. Creșterea survine în contextul în care tranzitul prin Ucraina a fost oprit.

Aceleași date sunt confirmate și de agenția rusă Tass, care a raportat sâmbătă că exporturile de gaze prin TurkStream au ajuns la un maxim istoric de la lansarea gazoductului în 2020. Potrivit acesteia, volumul total lunar a fost de 1,56 miliarde de metri cubi (bcm), bazându-se pe datele rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG).

Turcia a rămas singura rută pentru gazul rusesc către Europa, după ce acordul de tranzit pe cinci ani dintre Moscova și Kiev nu a fost reînnoit la expirarea sa pe 1 ianuarie. Gazoductul TurkStream, cu o capacitate de 31,5 miliarde de metri cubi anual, traversează Marea Neagră și este destinat alimentării Turciei, precum și țărilor din sudul și sud-estul Europei.

Potrivit calculelor bazate pe datele ENTSOG, exporturile de gaze prin TurkStream au crescut cu 26,8% în ianuarie față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 50,6 mcm pe zi, comparativ cu 39,9 mcm în ianuarie 2024, a relatat Reuters.

În total, livrările de gaze rusești către Europa prin TurkStream au însumat 1,57 miliarde de metri cubi în luna ianuarie, în creștere de la 1,24 miliarde în ianuarie anul trecut și de la 1,54 miliarde în decembrie 2024.

În 2022, Rusia a furnizat aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi de gaze către Europa prin diverse rute, conform datelor Gazprom și calculelor Reuters. Acest volum s-a prăbușit cu 55,6% în 2023, ajungând la 28,3 miliarde, dar a crescut la aproximativ 32 de miliarde în 2024.