Rusia extinde războiul militar din Ucraina la un „război al cerealelor”

15 Mai 2022, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mai 2022, 10:06 // Actual //  bani.md

Grupul celor șapte economii (G7) a avertizat sâmbătă că războiul din Ucraina provoacă o criză alimentară și energetică globală care amenință țările sărace și sunt necesare măsuri urgente pentru a debloca rezervele de cereale pe care Rusia le împiedică să părăsească Ucraina.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock, care a găzduit o întâlnire a diplomaților G7, a declarat că războiul a devenit o „criză globală”.
Baerbock a spus că până la 50 de milioane de oameni, în special în Africa și Orientul Mijlociu, se vor confrunta cu foamete în următoarele luni, dacă nu se găsesc modalități de a debloca cerealele ucrainene, care reprezintă o parte considerabilă din aprovizionarea mondială.

„Rusia a ales în mod deliberat să prelungească războiul militar împotriva Ucrainei acum ca unul al cerealelor”, a spus ea, potrivit Euronews.

„Nu trebuie să fim naivi. Acesta nu se încadrează la daune colaterale. Este un instrument ales în mod deliberat într-un război hibrid care se poartă chiar acum. Rusia pregătește terenul pentru noi crize care să slăbească în mod deliberat coeziunea internațională împotriva războiului Rusiei”, a declarat ministrul german.

G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene pe cale navală, pentru a sparge o blocadă rusă, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, relatează sâmbătă DPA.

Problemele legate de diferitele lăţimi de cale ferată au exclus transportul pe scară largă prin România, aşa că acum se analizează dacă este posibil ca trenul să ajungă în porturile baltice pentru export, a spus ea.
În mod normal, 5 până la 6 milioane de tone de cereale pe lună ar putea fi livrate pe mare din Ucraina, a declarat Baerbock. Dacă ar fi livrate pe calea ferată, a spus ea, este clar că s-ar obţine mult mai puţine cereale pentru export. Dar „fiecare tonă care este livrată afară poate ajuta puţin la ţinerea sub control a acestei crize a foametei”.

Până în prezent, a spus şefa diplomaţiei germane, o fracţiune este exportată pe calea ferată, în principal prin România. Dar a apărut un „blocaj”, deoarece Ucraina şi România au ecartament feroviar diferit.
Potrivit G7, în Ucraina sunt stocate 25 de milioane de tone de cereale care nu pot ieşi din cauza blocadei ruseşti. „Acesta este grâul de care lumea are atât de mare nevoie”, a declarat Baerbock după o reuniune a miniştrilor de externe din G7, în Germania, la Marea Baltică.

G7 a declarat că examinează alternativele împreună cu Ucraina, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană.

Realitatea Live

03 Feb. 2025, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Feb. 2025, 15:48 // Actual //  Ursu Victor

Industria alimentară, pilon esențial al economiei Moldovei, traversează o criză profundă, conform unei analize prezentate de Iurie Rija de la Agrocereale, bazată pe datele Biroului Național de Statistică (BNS). În noiembrie 2024, producția industrială a scăzut cu 3,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, iar sectorul alimentar a înregistrat un recul de 34,2% – cel mai mare din ultimii 15 ani, conatată Iuriee Rija de la  Agrocereale.

Indicele industriei alimentare a ajuns la 136,7 puncte procentuale, cel mai scăzut nivel din 2010. Comparativ, în noiembrie 2023, indicatorul era de 179 p.p., iar în 2022, de 215 p.p. Scăderea reflectă probleme structurale în sector, în special în industria uleiurilor vegetale, unde exporturile au scăzut dramatic. În primele trei trimestre din 2024, valoarea exporturilor alimentare a fost de 159,7 milioane USD, cu 43% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023.

„Industria de prelucrare a semințelor de floarea-soarelui a fost grav afectată, pe fondul prețurilor scăzute la ulei, accesului limitat la materie primă și restricțiilor impuse de mecanismul de licențiere a importurilor. Fabricile mari de ulei și numeroase oloinițe din mediul rural și-au redus sau sistat activitatea, afectând mii de locuri de muncă”, susține Rija.

Regresul industriei de prelucrare a uleiurilor a redus ponderea exporturilor acestui sector la doar 0,2% din totalul exporturilor Moldovei în al treilea trimestru din 2024, comparativ cu 6% în 2023. Criza afectează nu doar producătorii și angajații, ci și consumatorii. Uleiul de floarea-soarelui produs local devine o raritate, iar în mediul rural, uleiul nerafinat tradițional dispare de pe rafturi.

„Deși industria alimentară se confruntă cu dificultăți majore, autoritățile nu au inclus procesatorii de uleiuri vegetale în programele de sprijin, precum compensarea facturilor la energie sau ajutoarele de stat pentru industriile prelucrătoare. Această omisiune pune în pericol viitorul gospodăriilor agricole și al industriei alimentare în ansamblu”, a mai punctat Rija.

Iurie Rija avertizează că este imperativ ca autoritățile să reevalueze urgent politicile economice și să adopte măsuri care să permită relansarea industriei. Accesul la materie primă, sprijinul financiar pentru producători și eliminarea barierelor de import sunt esențiale pentru stabilizarea sectorului. În absența unor intervenții rapide, efectele negative se vor adânci, afectând economia națională, exporturile și securitatea alimentară a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!