Pierderile uriașe înregistrate de armata lui Putin în Ucraina. Câți soldați au fost uciși

15 Mai 2022, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mai 2022, 18:01 // Actual //  bani.md

Serviciul de informaţii al ministerului britanic al Apărării a transmis duminică, 15 mai, că Rusia ar fi pierdut o treime din trupele sale terestre în războiul declanșat în Ucraina.

Sursa citată mai menționează că armata rusă nu a înaintat semnificativ, ofensiva lansată în est fiind mult întârziată.

”În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, a transmis serviciul de informaţii al armatei britanice pe Twitter.

Noi informații despre pierderile armatei ruse au fost făcute publice și de armata ucraineană. Potrivit celui mai recent bilanț, peste 27.400 de soldați ruși au murit în război. Armata lui Putin a mai pierdut, de asemenea, 200 de avioane, 164 de elicoptere, 1.220 de tancuri 2.958 APV, 555 de sisteme de artilerie și 13 nave maritime.

Armata rusă are angajate în Ucraina sub 100 de grupuri tactice la nivel de batalion, fiecare unitate de acest fel având, conform diferitelor surse, între 700 şi 1000 de militari, potrivit Adevărul.

Obiectul armatei ruse este de a ocupa complet provinciile Doneţk şi Lugansk.

Realitatea Live

03 Feb. 2025, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Feb. 2025, 15:48 // Actual //  Ursu Victor

Industria alimentară, pilon esențial al economiei Moldovei, traversează o criză profundă, conform unei analize prezentate de Iurie Rija de la Agrocereale, bazată pe datele Biroului Național de Statistică (BNS). În noiembrie 2024, producția industrială a scăzut cu 3,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, iar sectorul alimentar a înregistrat un recul de 34,2% – cel mai mare din ultimii 15 ani, conatată Iuriee Rija de la  Agrocereale.

Indicele industriei alimentare a ajuns la 136,7 puncte procentuale, cel mai scăzut nivel din 2010. Comparativ, în noiembrie 2023, indicatorul era de 179 p.p., iar în 2022, de 215 p.p. Scăderea reflectă probleme structurale în sector, în special în industria uleiurilor vegetale, unde exporturile au scăzut dramatic. În primele trei trimestre din 2024, valoarea exporturilor alimentare a fost de 159,7 milioane USD, cu 43% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023.

„Industria de prelucrare a semințelor de floarea-soarelui a fost grav afectată, pe fondul prețurilor scăzute la ulei, accesului limitat la materie primă și restricțiilor impuse de mecanismul de licențiere a importurilor. Fabricile mari de ulei și numeroase oloinițe din mediul rural și-au redus sau sistat activitatea, afectând mii de locuri de muncă”, susține Rija.

Regresul industriei de prelucrare a uleiurilor a redus ponderea exporturilor acestui sector la doar 0,2% din totalul exporturilor Moldovei în al treilea trimestru din 2024, comparativ cu 6% în 2023. Criza afectează nu doar producătorii și angajații, ci și consumatorii. Uleiul de floarea-soarelui produs local devine o raritate, iar în mediul rural, uleiul nerafinat tradițional dispare de pe rafturi.

„Deși industria alimentară se confruntă cu dificultăți majore, autoritățile nu au inclus procesatorii de uleiuri vegetale în programele de sprijin, precum compensarea facturilor la energie sau ajutoarele de stat pentru industriile prelucrătoare. Această omisiune pune în pericol viitorul gospodăriilor agricole și al industriei alimentare în ansamblu”, a mai punctat Rija.

Iurie Rija avertizează că este imperativ ca autoritățile să reevalueze urgent politicile economice și să adopte măsuri care să permită relansarea industriei. Accesul la materie primă, sprijinul financiar pentru producători și eliminarea barierelor de import sunt esențiale pentru stabilizarea sectorului. În absența unor intervenții rapide, efectele negative se vor adânci, afectând economia națională, exporturile și securitatea alimentară a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!