S-au înmulțit furturile în magazinele din Rusia. Mezelurile și alcoolul, în top

15 Mai 2022, 18:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mai 2022, 18:09 // Actual //  bani.md

În Rusia, în perioada februarie-aprilie a acestui an, în magazine au fost înregistrate în medie aproximativ 130 de furturi, ceea ce înseamnă cu 18% mai mult faţă de anul precedent, relatează agenţia de presă RBC, citând date de la NTechLab, un dezvoltator al unui sistem de recunoaștere facială care colaborează cu retaileri.

Astfel, experții ruşi susţin că, în magazinele alimentare, primele cinci categorii de produse care au atras cel mai des infractorii în cele trei luni de raportare au inclus produse de cofetărie (19% din totalul furturilor), mezeluri (16%), alcool (14%), brânzeturi (13%), cafea și cacao (7%).

În același timp, furturile de produse la casele cu autoservire au devenit deja un obicei. Numărul participanților la astfel de fraude în perioada analizată a crescut cu 34%, indică NTechLab. ”De îndată ce economia înregistrează un regres, cazurile de furt devin mult mai frecvente”, confirmă Serghei Agibalov, managerul grupului Sportmaster.

Trebuie remarcat faptul că, în primele săptămâni după începerea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina și sancțiunile ulterioare occidentale, precum și pe fondul unei deprecieri accentuate a rublei, într-o serie de regiuni a existat o cerere excesivă pentru anumite tipuri de alimente (hrișcă, zahăr), aparate electrocasnice și electronice, articole de igienă personală, medicamente. Ca urmare a existat o penurie a acestor bunuri, iar prețurile pentru multe tipuri de produse au crescut brusc.

Realitatea Live

03 Feb. 2025, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Feb. 2025, 15:48 // Actual //  Ursu Victor

Industria alimentară, pilon esențial al economiei Moldovei, traversează o criză profundă, conform unei analize prezentate de Iurie Rija de la Agrocereale, bazată pe datele Biroului Național de Statistică (BNS). În noiembrie 2024, producția industrială a scăzut cu 3,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, iar sectorul alimentar a înregistrat un recul de 34,2% – cel mai mare din ultimii 15 ani, conatată Iuriee Rija de la  Agrocereale.

Indicele industriei alimentare a ajuns la 136,7 puncte procentuale, cel mai scăzut nivel din 2010. Comparativ, în noiembrie 2023, indicatorul era de 179 p.p., iar în 2022, de 215 p.p. Scăderea reflectă probleme structurale în sector, în special în industria uleiurilor vegetale, unde exporturile au scăzut dramatic. În primele trei trimestre din 2024, valoarea exporturilor alimentare a fost de 159,7 milioane USD, cu 43% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023.

„Industria de prelucrare a semințelor de floarea-soarelui a fost grav afectată, pe fondul prețurilor scăzute la ulei, accesului limitat la materie primă și restricțiilor impuse de mecanismul de licențiere a importurilor. Fabricile mari de ulei și numeroase oloinițe din mediul rural și-au redus sau sistat activitatea, afectând mii de locuri de muncă”, susține Rija.

Regresul industriei de prelucrare a uleiurilor a redus ponderea exporturilor acestui sector la doar 0,2% din totalul exporturilor Moldovei în al treilea trimestru din 2024, comparativ cu 6% în 2023. Criza afectează nu doar producătorii și angajații, ci și consumatorii. Uleiul de floarea-soarelui produs local devine o raritate, iar în mediul rural, uleiul nerafinat tradițional dispare de pe rafturi.

„Deși industria alimentară se confruntă cu dificultăți majore, autoritățile nu au inclus procesatorii de uleiuri vegetale în programele de sprijin, precum compensarea facturilor la energie sau ajutoarele de stat pentru industriile prelucrătoare. Această omisiune pune în pericol viitorul gospodăriilor agricole și al industriei alimentare în ansamblu”, a mai punctat Rija.

Iurie Rija avertizează că este imperativ ca autoritățile să reevalueze urgent politicile economice și să adopte măsuri care să permită relansarea industriei. Accesul la materie primă, sprijinul financiar pentru producători și eliminarea barierelor de import sunt esențiale pentru stabilizarea sectorului. În absența unor intervenții rapide, efectele negative se vor adânci, afectând economia națională, exporturile și securitatea alimentară a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!