(doc) Acțiunea „Panglica Sf. Gheorghe”, ce urma să se desfășoare în Găgăuzia, suspendată: Decizia luată de Curtea de Apel de la Comrat

Curtea de Apel Comrat a suspendat astăzi, 5 mai decizia Adunării Populare din Găgăuzia de a organiza în instituțiile de învățământ, acțiunea „Panglica Sf. Gheorghe”, ce urma să se desfășoare în autonomie. Decizia care a contestat-o în instanța de judecată Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentanța Guvernului în teritoriu.

Foto: UNIMEDIA

Decizia nu este finală și poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție timp de 15 zile.

Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a venit cu un comentariu după valul de critică privind semnarea legii care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul Găgăuziei. Aceasta pune că „subiectul panglicii Sfântul Gheorghe nu este despre Irina Vlah, dar despre decizia unui grup politic de a aplica o interdicție legală, fără să consulte opinia societății”. „Acest subiect e despre ce fel de democrație construim - democrație după înțelegerea unui grup politic? Ori democrație, care servește societatea?”, a scris Vlah, pe Facebook.

Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea prin care se permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii.

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul autonomiei . Legea a fost adoptată în regim de urgență. În aceeași zi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a criticat decizia și a spus că poate avea consecințe grave, dacă va fi supusă controlului de legalitate.

Pe 8 aprilie, Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o Declarație prin care a cerut anularea proiectului de lege aprobat de Parlamentul Moldovei prin care se interzice folosirea panglicii Sf. Gheorghe.

Nemulțumit s-a arătat și Igor Dodon. „Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gândire, mâine-poimâine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de râs, dacă n-ar fi atât de trist și grav”, a declarat Dodon.

Proiectul a stârnit și critecele altui fost șef de stat, Vladimir Voronin.

„Ei nici nu sunt cărturari, să se uite la Ștefan cel Mare care se folosea de această lentă, să se uite la toți eroii din povești, din fabule, din istorie”, a declarat liderul comuniștilor în cadrul unei conferințe de presă.

Pe 19 aprilie, șefa statului, Maia Sandu, a promulgat legea prin care se interzice utilizarea simbolurilor de război.

Vedeți mai jos decizia.


Pub