Rubla rusească a atins un maxim al ultimilor doi ani, în paralel cu planul UE de a înăspri sancțiunile

05 Mai 2022, 19:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mai 2022, 19:31 // Actual //  bani.md

Rubla rusească a atins miercuri, 4 mai, maximul ultimilor doi ani, în ziua în care UE a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni impuse Moscovei ca urmare a invaziei în Ucraina, informează Business Insider.

Un dolar american a ajuns echivalentul a 66,30 ruble, acesta fiind cel mai ridicat nivel al monedei ruse înregistrat din martie 2020, potrivit înregistrărilor Reuters.

La începutul lunii martie, în urma sancțiunilor impuse Rusiei, rubla a înregistrat o scădere dramatică.

Pentru a combate loviturile primite de sistemul financiar, Kremlinul a crescut dobânzile, a interzis vânzările de acţiuni către străini şi a impus plăţi pentru gaze în ruble. Centrala energetică a implementat, de asemenea, controale stricte şi a ordonat exportatorilor care câştigă valută străină să convertească 80% din câştigurile din străinătate în ruble, a raportat în aprilie Harry Robertson, jurnalist Insider, notează Adevărul.

”Eforturile Rusiei de a susţine rubla par să funcţioneze în ciuda sancţiunilor impuse de ţările occidentale care vizează tăierea accesului Kremlinului la resurse externe şi paralizarea capacităţii naţiunii de a-şi finanţa războiul împotriva Ucrainei”, se arată într-o analiză recentă a companiei de brokeraj neozeelandeză BlackBull Markets.

Cu toate acestea, sancțiunile impuse de Occident vor avea însă un efect devastator asupra economiei Rusiei, care, potrivit estimărilor, va înregistra cea mai severă contracție din ultimii 30 de ani. Luna trecută, autoritățile de la Kremlin anunțau că se așteaptă ca PIB-ul țării să scadă cu 8%-10% în 2022.

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

lucrăm la alternativele tehnice ca acest scenariu să nu se întâmple, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, solicitat să comenteze posibila revenire la achiziția curentului de la Cuciurgan, în condițiile în care autoritățile nu au întreprins nimic pentru suplinirea instalarea capacităților suplimentare la Chișinău.

Într-o intervenție la Rlive, Parlicov a declarat că, în lipsa instalării surselor suplimentare de generare electrică, singura variantă viabilă pe termen scurt este reînnoirea contractului cu Cuciurgan, centrală aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

„Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 ianuarie prevedea clar instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, totalizând 100 MW. Tehnic, este posibil. Finanțarea putea veni din partea Uniunii Europene. Dar nu s-a făcut absolut nimic”, a declarat Parlicov. Potrivit acestuia, inacțiunea autorităților pune în pericol independența energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!