(foto) „GăgăuZia e cu Voi!”, în culorile panglicii Sf. Gheorghe: Persoane necunoscute au desenat pe asfalt simbolurile interzise

La ieșirea din satul Tomai, pe traseul Comrat - Ceadîr-Lunga, persoane necunoscute au scris pe asfalt „GăgăuZia e cu Voi”. Mesajul este însoțit de simbolurile interzise în R. Moldova „Z” și „V”. Totodată, a fost desenată și Panglica. Sf. Gheorghe, scrie presa locală.

Foto: gagauziainfo.md

Poliția se află la fața locului și documentează incidentul, mai menționează sursa. 

Persoanele care vor utiliza panglica Sf. Gheorghe, inclusiv cele din Găgăuzia, vor fi amendate. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat astăzi într-o conferință de presă că oamenii legii vor „aplica exclusiv legea aprobată de Parlament”, în contextul în care Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o lege locală care permite utilizarea acestei panglici.

Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea prin care se permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii.

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au adoptat vineri o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul autonomiei . Legea a fost adoptată în regim de urgență. În aceeași zi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a criticat decizia și a spus că poate avea consecințe grave, dacă va fi supusă controlului de legalitate.

Pe 8 aprilie, Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o Declarație prin care a cerut anularea proiectului de lege aprobat de Parlamentul Moldovei prin care se interzice folosirea panglicii Sf. Gheorghe.

Nemulțumit s-a arătat și Igor Dodon. „Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gândire, mâine-poimâine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de râs, dacă n-ar fi atât de trist și grav”, a declarat Dodon.

Proiectul a stârnit și critecele altui fost șef de stat, Vladimir Voronin.

„Ei nici nu sunt cărturari, să se uite la Ștefan cel Mare care se folosea de această lentă, să se uite la toți eroii din povești, din fabule, din istorie”, a declarat liderul comuniștilor în cadrul unei conferințe de presă.

Pe 19 aprilie, șefa statului, Maia Sandu, a promulgat legea prin care se interzice utilizarea simbolurilor de război.



Pub