Germania este „foarte, foarte” aproape de independența față de petrolul rusesc. Va colabora cu Polonia

26 Apr. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2022, 17:43 // Actual //  MD Bani

Datorită eforturilor de diversificare a furnizorilor de petrol și cu sprijinul guvernului polonez, Germania este la câteva zile de a fi independentă de petrolul rus, a declarat vicecancelarul Robert Habeck, potrivit Euractive.

În 2021, importurile de petrol din Rusia constituiau aproximativ 35% din consumul de petrol al Germaniei, în timp ce rafinăriile est-germane din Schwedt, deținute de compania de stat rusă Rosneft, și Leuna, se bazează în întregime pe țițeiul rusesc. Având în vedere rolul critic al acestor rafinării pentru Germania și Europa de Est, Berlinul a fost reticent în a sprijini un embargo petrolier.

După săptămâni de muncă grea, Germania a ajuns să fie „foarte, foarte aproape” de a scăpa complet de dependența față petrolul rusesc, a spus Habeck într-o vizită la Varșovia pe 26 aprilie.

Alături de omologul său polonez, Anna Moskwa, Habeck a remarcat cooperarea intensificată a celor două țări în scopul unei independențe rapide față de importurile rusești.

„Suntem uniți în UE și între Germania și Polonia: trebuie să ne eliberăm rapid de strânsoarea importurilor rusești”, a spus el.

În practică, această „cooperare intensificată în domeniul petrolului” va implica noi țări furnizoare și noi contracte de aprovizionare, lucru la care companiile relevante lucrează frenetic, a spus Ministerul Economiei și Acțiunii Climatice al lui Habeck.

Toate căile de transport de țiței similare vor fi activate pentru a înlocui țițeiul Ural al Kremlinului, pe care rafinăriile Leuna și Schwedt îl transformă în combustibil.

„Livrările prin porturi sunt necesare, iar livrările de produse din uleiuri minerale trebuie să se facă cu camionul și trenul”, a spus ministerul într-un comunicat de presă. „Companiile și guvernul federal lucrează în prezent cu viteză maximă pentru a crea aceste condiții”, a adăugat acesta.

Portul polonez Gdansk va juca un rol esențial în acest demers, unde transporturile de petrol vor ajunge și apoi vor fi transportate la rafinăriile germane.

Petrolul și produsele petroliere au reprezentat mai mult de o treime din veniturile din export ale Moscovei anul trecut. În prezent, Europa cheltuiește aproximativ 450 de milioane de dolari pe zi pe țiței și produse de rafinărie rusești, aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi pe gaz și aproximativ 25 de milioane de dolari pe cărbune.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 11:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 11:49 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Republica Moldova avansează decisiv spre integrarea financiară în spațiul european: primele dosare de conectare la SEPA (Single Euro Payments Area) au fost oficial depuse de către băncile comerciale din țară. Evenimentul marchează un moment simbolic și practic în procesul de armonizare a infrastructurii de plăți cu standardele Uniunii Europene.

Procesul este coordonat de Banca Națională a Moldovei (BNM), în parteneriat cu Asociația Băncilor din Moldova (ABM), care acționează ca Organizație Națională de Suport pentru Aderare (NASO).

„Aderarea Republicii Moldova la SEPA înseamnă o deschidere reală către Uniunea Europeană, o punte financiară sigură între Moldova și cetățenii săi, oriunde s-ar afla. Transferurile devin mai rapide, mai sigure și mai ieftine, iar fiecare tranzacție ne apropie de o economie europeană modernă și echitabilă”, a declarat Anca Dragu, guvernatoarea BNM, cu prilejul depunerii cererilor.

Prin aceste demersuri, băncile din Moldova inițiază procesul de integrare în SEPA Credit Transfer (SCT), un pas esențial pentru ca plățile în euro să se desfășoare în aceleași condiții ca în statele membre SEPA.

Beneficiile aderării la SEPA vizează transferuri rapide și sigure în euro către cele 40 de țări membre SEPA, reducerea costurilor și a comisioanelor bancare, creșterea transparenței și eficienței pentru cetățeni, diaspora și mediul de afaceri.

„Aderarea la SEPA nu este doar un pas tehnic – este o declarație de angajament față de standardele europene și un sprijin concret pentru cetățenii și companiile care operează internațional”, a subliniat și Dorel Noroc, președintele ABM.

Republica Moldova a fost inclusă oficial în zona SEPA pe 6 martie 2025, iar depunerea acestor dosare confirmă determinarea fermă de a integra sistemul financiar național în rețeaua europeană de plăți, în linie cu obiectivul strategic al țării de a deveni parte a pieței unice europene.

SEPA este o inițiativă paneuropeană care elimină diferențele dintre plățile naționale și cele internaționale în euro, oferind aceleași condiții de tranzacționare în toate statele participante, inclusiv non-UE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!