44 tentative de trafic ilicit de mărfuri, înregistrate la vamă într-o săptămână. Ce bunuri au fost depistate

În perioada 09 – 16 aprilie 2022, angajații Serviciului Vamal au prevenit 44 tentative de trafic ilicit de mărfuri. Șaptesprezece dintre acestea au fost înregistrate de către inspectorii de la postul vamal Leușeni, care au depistat următoarele bunuri nedeclarate în rezultatul controlului vamal: țigări, tehnică de uz casnic, articole vestimentare, cafea, cosmetică, bijuterii, parfumuri, piese auto, plăci electronice (UPS) ș.a.

Foto: customs.gov.md

Articole vestimentare, piese auto uzate și noi, țigări, tehnică, produse cosmetice, jucării, genți și cafea au fost depistate în această perioadă și la posturile vamale Costești, Giurgiulești, Cahul, Sculeni și Căușeni. Funcționarii din cadrul postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, au contracarat zece tentative de transportare frauduloasă a următoarelor bunuri: o armă pneumatică, lunete, valută, țigări, cosmetică, articole vestimentare și suplimente alimentare, toate nedeclarate controlului vamal.

Alte șapte tentative de transportare ilegală a mărfurilor au fost contracarate de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. În cele șapte cazuri, ca rezultat a stopării mijloacelor de transport și în urma efectuării controlului de specialitate ofițerii vamali au depistat mărfuri: articole vestimentare, încălțăminte presupusă a fi de brand, țigări, unelte și tehnică, parfumuri, vopsea, piese pentru motociclete și autoturisme, toate transportate în lipsa actelor de proveniență legală.

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al Republicii Moldova, iar în cazul cu cele 7974 pachete de țigări ascunse în locuri special amenajate în două autocare, suspecții sunt cercetați sub aspect penal (și se prevalează de prezumția nevinovăției la acest stadiu al investigațiilor).

Adițional, funcționarii vamali au identificat:

- 67 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
-18 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.


Pub