(VIDEO) Comisarul Oleg Craevschi despre gestionarea fluxului de refugiați: Oamenii erau speriați, stresați

16 Apr. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Apr. 2022, 10:00 // Actual //  MD Bani

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un reportaj video despre eforturile Poliției de Frontieră, care a fost zi și noapte la datorie, pentru a asigura suport refugiaților din Ucraina, în traversarea frontierei cu Republica Moldova. Comisarul Oleg Craevschi vorbește despre starea de frică și stres prin care trec cei care vin din Ucraina, cât și despre implicarea moldovenilor.

Începând cu 24 februarie, Comisarul Șef Oleg Craevschi a fost direcționat în ajutorul colegilor, în calitate de Șef interimar al Direcției regionale Est, a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Potrivit comisarului, echipele Poliției de Frontieră au încercat să-i ajute pe refugiați să treacă mai ușor frontiera.

„În primele zile era foarte greu să privești la tot ce se întâmpla. Oamenii erau speriați, stresați. Refugiații spun că este foarte înfricoșător… și atunci când vorbești la acest subiect, ei încep a plânge. Noi desigur i-am ajutat. Cum am putut, așa i-am susținut. Imediat au fost suplinite echipele cu oameni, ca refugiații să treacă frontiera mai rapid”, menționează Oleg Craevschi.

Până pe 22 martie, Oleg Craevschi, împreună cu polițiștii de frontieră, reprezentanții altor instituții de stat responsabile, voluntarii prezenți la punctul de trecere al frontierei, a coordonat și gestionat fluxul enorm de refugiați, care fugeau din calea războiului.

Drama pe care o trăiește fiecare familie nevoită să caute un loc sigur și să se refugieze, lăsând în spate tot ce au construit o viață întreagă, nu te poate lăsa fără lacrimi. Oleg Craevschi povestește că, pe lângă suportul profesional pe care l-au acordat polițiștii de frontieră refugiaților din Ucraina, au încercat să le creeze și o zonă de siguranță și minim confort, ca ei, odată ce trec frontiera cu Republica Moldova să se poată simți protejați.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
Advertisement

De asemenea, reprezentantul Poliției de Frontieră menționează că oamenii erau foarte implicați, ajutau cum puteau.

„Oamenii îi întâmpinau pe refugiați cu ceai, cafea. Fiecare ajuta cu ce putea. Aduceau haine, plăpumi, pentru că noaptea era destul de frig. În sate ajutau, cu transport ajutau, cu hrană, cu alimente, aduceau lucruri necesare. Medicii erau non-stop la datorie. Pentru copii am instalat televizoare, în sală, afară… ca ei măcar puțin să se distragă. Priveau desene animate, iar noi am pus lămpi speciale, ca ei să fie la cald. “

Comisarul Șef Oleg Craevschi le-a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru ajutorul acordat refugiaților din Ucraina, menționând că în aceste momente grele oamenii s-au mobilizat și fiecare a contribuit cu ce a putut.

*Campania de conținut lansată de MAI este menită să diminueze eventualele sentimente ostile și manipulatorii apărute față de refugiații ucraineni. Campania presupune elaborarea mai multor materiale vizuale (foto, video și scrise) care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.

Realitatea Live

17 Feb. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii (OPEC+) ia în considerare amânarea majorării producţiei, care urma să aibă loc în aprilie, în pofida solicitărilor preşedintelui Donald Trump de a reduce preţurile, au anunţat delegaţii, sub protecţia anonimatului, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.

Pieţele petroliere mondiale rămân prea fragile pentru a relua acum majorarea producţiei, susţine unul dintre delegaţi. Încă nu s-a luat nicio decizie deoarece sunt disensiuni în OPEC+ privind calea de urmat. O decizie ar putea fi anunţată în următoarele zile, a precizat un alt delegat.

Conform calendarului iniţial, de la 1 aprilie producţia OPEC+ urma să fie majorată cu 120.000 barili pe zi (bpd). Ar fi a patra oară din 2022 când alianţa condusă de Arabia Saudită şi Rusia amână planurile privind producţia.

Luni, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că acest calendar nu se va modifica şi nu există discuţii privind amânarea planurilor.

Trump a cerut Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) „să reducă preţul petrolului”, reluând o solicitare din primul său mandat. La 74 de dolari pe baril, preţul rămâne prea scăzut pentru multe state membre OPEC care au nevoie de bani pentru a-şi acoperi cheltuielile guvernamentale. Săptămâna trecută, secretarul general al OPEC a declarat că deciziile vor prioritiza impactul „pe termen lung”.

De asemenea, organizaţia cu sediul la Viena a avertizat asupra pericolelor provocate de taxele vamale americane, care „sporesc incertitudinile de pe pieţe, ceea ce poate duce la dezechilibre între cerere şi ofertă, generând mai multă volatilitate”.

Piaţa petrolieră ar urma să fie supra-aprovizionată anul următor, potrivit celor mai recente estimări ale Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!