Cine sunt cele 9 persoane incluse pe lista ”agenților străini” a lui Putin

16 Apr. 2022, 06:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Apr. 2022, 06:34 // Actual //  bani.md

Ministerul rus al Justiţiei a adăugat vineri, 15 aprilie, nouă nume – personalităţi influente şi critici ai Kremlinului – pe lista ”agenților străini”.

Acum, lista include peste 140 de media şi personalităţi.

”Agenţii străini” sunt supuşi la numeroase constrângeri şi proceduri tracasante, sub ameninţarea unor grele sancţiuni. În special, ei trebuie să indice acest statut în toate publicaţiile lor.

Pe lista ”agenţilor străini” au mai fost incluşi un caricaturist, Serghei Elkin, renumit pentru desenele sale care iau în derâdere puterea rusă, precum şi o influentă politologă liberală, Ekaterina Schulmann.
”Desigur, mă aşteptam la asta”, a declarat pentru AFP Ekaterina Schulmann.

Un jurnalist de investigaţie, Roman Dobrohotov, creatorul media ruse The Insider, şi o activistă pentru drepturile LGBT, Karen Şainian, sunt acum şi ei ”agenţi străini”.

În septembrie 2021, Roman Dobrohotov a confirmat că a părăsit Rusia pentru a evita urmărirea penală.

La 12 aprilie, pe Youtube, Ekaterina Schulmann a indicat, la rândul ei, că a plecat în Germania după ce a avut o bursă ştiinţifică la Berlin. Caricaturistul Serghei Elkin a anunţat la 13 aprilie, pe Facebook, că a părăsit Rusia.

De la ofensiva rusă în Ucraina, zeci de membri ai elitei intelectuale ruse şi jurnalişti au părăsit ţara, în timp ce puterea îşi intensifică presiunea împotriva ultimelor media şi voci critice.

Printre ”nou-veniţi”, se regăsesc youtuberul Iuri Dud, un jurnalist celebru în toată Rusia pentru interviurile şi documentarele sale care abordează subiecte sensibile precum represiunile staliniste sau excesele autoritare din Rusia.

În 2020, el i-a intervievat pe opozantul Aleksei Navalnîi, acum închis în Rusia, şi pe soţia sa, Iulia.

Realitatea Live

17 Feb. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii (OPEC+) ia în considerare amânarea majorării producţiei, care urma să aibă loc în aprilie, în pofida solicitărilor preşedintelui Donald Trump de a reduce preţurile, au anunţat delegaţii, sub protecţia anonimatului, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.

Pieţele petroliere mondiale rămân prea fragile pentru a relua acum majorarea producţiei, susţine unul dintre delegaţi. Încă nu s-a luat nicio decizie deoarece sunt disensiuni în OPEC+ privind calea de urmat. O decizie ar putea fi anunţată în următoarele zile, a precizat un alt delegat.

Conform calendarului iniţial, de la 1 aprilie producţia OPEC+ urma să fie majorată cu 120.000 barili pe zi (bpd). Ar fi a patra oară din 2022 când alianţa condusă de Arabia Saudită şi Rusia amână planurile privind producţia.

Luni, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că acest calendar nu se va modifica şi nu există discuţii privind amânarea planurilor.

Trump a cerut Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) „să reducă preţul petrolului”, reluând o solicitare din primul său mandat. La 74 de dolari pe baril, preţul rămâne prea scăzut pentru multe state membre OPEC care au nevoie de bani pentru a-şi acoperi cheltuielile guvernamentale. Săptămâna trecută, secretarul general al OPEC a declarat că deciziile vor prioritiza impactul „pe termen lung”.

De asemenea, organizaţia cu sediul la Viena a avertizat asupra pericolelor provocate de taxele vamale americane, care „sporesc incertitudinile de pe pieţe, ceea ce poate duce la dezechilibre între cerere şi ofertă, generând mai multă volatilitate”.

Piaţa petrolieră ar urma să fie supra-aprovizionată anul următor, potrivit celor mai recente estimări ale Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!