Republica Moldova pe cale să devină grânarul Europei. A exportat cereale în sumă de 133 mil. USD

16 Apr. 2022, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Apr. 2022, 16:57 // Actual //  bani.md

Republica Moldova a exportat cereale în sumă de 133 mil. cu o pondere de 20% în totalul exporturilor de 667 mil. USD. Livrările de cereale s-au majorat de 5,8 ori în primele două luni ale anului 2023 fașă de perioada similară a anului precedent, relevă datele Biroului Național de Statistică.

Exporturile mai mari de cereale se datorează recoltei bogate de anul trecut. Astfel, Productivitatea medie per hectar de pe suprafața deja recoltată este de 4,5 tone de grâu, ceea ce e un record pentru Republica Moldova.

Republica Moldova a beneficiat și de o conjunctură internațională favorabilă și a unui preț bun pentru cerealele produse în regiunea Mării Negre. Astfel, după ce cei mai mari exportatori, Canada și Statele Unite, au fost lovite de valuri de arșiță, care au compromis parțial recoltele acestor țări, iar Europa de vest a fost lovită de intemperii, care au provocat pierderi, și în Rusia situația nu a fost chiar de bună.

În regiune, România este cel mai mare exportator de grâu din Europa. Livrările de grâu moale din Uniunea Europeană în sezonul 2021/22, care au început la 1 iulie anul trecut, au ajuns la 16,92 milioane de tone.

În rândul statelor membre din UE, Franţa a exportat până acum 4,97 milioane de tone de grâu, urmată de România, cu 4,64 milioane de tone, şi Germania, cu 1,98 milioane de tone. Algeria a fost principala destinaţie pentru grâul din UE, cu 2,58 milioane de tone livrate până acum, în timp ce China şi Egiptul sunt la egalitate, cu 1,64 milioane de tone fiecare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

17 Feb. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii (OPEC+) ia în considerare amânarea majorării producţiei, care urma să aibă loc în aprilie, în pofida solicitărilor preşedintelui Donald Trump de a reduce preţurile, au anunţat delegaţii, sub protecţia anonimatului, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.

Pieţele petroliere mondiale rămân prea fragile pentru a relua acum majorarea producţiei, susţine unul dintre delegaţi. Încă nu s-a luat nicio decizie deoarece sunt disensiuni în OPEC+ privind calea de urmat. O decizie ar putea fi anunţată în următoarele zile, a precizat un alt delegat.

Conform calendarului iniţial, de la 1 aprilie producţia OPEC+ urma să fie majorată cu 120.000 barili pe zi (bpd). Ar fi a patra oară din 2022 când alianţa condusă de Arabia Saudită şi Rusia amână planurile privind producţia.

Luni, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că acest calendar nu se va modifica şi nu există discuţii privind amânarea planurilor.

Trump a cerut Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) „să reducă preţul petrolului”, reluând o solicitare din primul său mandat. La 74 de dolari pe baril, preţul rămâne prea scăzut pentru multe state membre OPEC care au nevoie de bani pentru a-şi acoperi cheltuielile guvernamentale. Săptămâna trecută, secretarul general al OPEC a declarat că deciziile vor prioritiza impactul „pe termen lung”.

De asemenea, organizaţia cu sediul la Viena a avertizat asupra pericolelor provocate de taxele vamale americane, care „sporesc incertitudinile de pe pieţe, ceea ce poate duce la dezechilibre între cerere şi ofertă, generând mai multă volatilitate”.

Piaţa petrolieră ar urma să fie supra-aprovizionată anul următor, potrivit celor mai recente estimări ale Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!