„În Republica Moldova avem de ani buni o propagandă masivă din partea anumitor spații informaționale și această propagandă și-a lăsat amprenta pe ceea se întâmplă în societate și, de fapt, pe neînțelegerea anumitor fenomene sau anumitor factori și cred că deputații care au lucrat la acest proiect de lege înțeleg foarte bine ce înseamnă această lege și ce va aduce această lege.
Nu este cazul să ne limităm doar la ce prevede această lege, deoarece este la fel de important să delimităm sursele care duc o propagandă activă, să oferim și o alternativă informațională inclusiv vorbitorilor de limbă rusă. Ei urmăresc aceste canale de limbă rusă, iar alte alternative calitative practic nu există.
Asemenea prevederi ar putea fi riscante în cazul unei guvernări pe care am avut-o anterior sau alte guvernări care au fost, în contextul actualei guvernări nu cred că este vreun risc, deoarece noi am demonstrat nu o singură dată că suntem o guvernare de bună credință și nu vrem să delimităm drepturile și libertățile cetățenilor, nici a mass-mediei sau a altor cercuri.
În rezultatul acestei legi urmează a fi elaborat cadrul instituțional prin regulamente foarte clare. Astfel, riscurile și abuzurile să fie destul de mici”, a menționat Olesea Stamate.
Majoritatea parlamentară PAS a adoptat în prima lectură Legea Anti-Falsuri, care „va oferi instituțiilor statului mai multe instrumente să combată și să pedepsească propaganda și dezinformarea care pune în pericol securitatea statului”, susțin autorii proiectului de lege, criticat dur de juriști, jurnaliști și de partidele de opoziție.
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința Parlamentului, nemulțumiți de agenda de astăzi, inclusiv de proiectul pe securitatea informațională.
Politologul Dionis Cenușă spune că unele prevederi ale proiectului PAS pe „securitatea informațională”, în forma actuală, arată ca încercări de a institui cenzură pe rețele de socializare sau asupra instituțiilor media neprietenoase/neloiale guvernării. În opinia sa, asemenea prevederi vor fi atacate la CEDO, dacă vor fi aplicate.
Vicepreședinta Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media de la BCS Adela Răileanu bate alarma, după ce „PAS a anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege scandalos”. Potrivit acesteia, se insistă pe aprobarea în grabă a proiectului și fără consultări publice. Iar legea în sine presupune „o cenzură nemaivăzută”. Inițiativa PAS a fost criticată și de unii reprezentanți ai mass-media. „Guvernarea actuală, care ne-a promis că vom trăi ca în rai, mai exact, ca în sânul dumnezeului european, a ajuns în sfârșit cu plugul său bolșevic și la desțelenirea libertății expresiei”, a scris Valeriu Reniță pe pagina sa de Facebook.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!