Sprijin european pentru refugiații cazați în centrele de plasament din Ungheni și Cahul!

11 Apr. 2022, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Apr. 2022, 12:53 // Actual //  MD Bani

Uniunea Europeană oferă 100 mii de euro prin intermediul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, pentru sprijinirea autorităților locale din Cahul și Ungheni pentru a răspunde necesităților imediate ale refugiaților din Ucraina care ajung în Republica Moldova.

Este extraordinar să asistăm la generozitatea cu care populația Republicii Moldova i-a primit pe refugiații din Ucraina care fug de agresiunea rusă. Alături de multe alte căi de sprijin pentru Republica Moldova, Uniunea Europeană a oferit 100.000 de euro prin intermediul Programului  ‘EU4Moldova: Regiuni-cheie’, implementat de PNUD și UNICEF, pentru a fortifica capacitatea autorităților locale de a răspunde nevoilor emergente atât ale refugiaților, cât și ale comunităților gazdă. Acest lucru va contribui la integrarea incluzivă a refugiaților din regiunile Cahul și Ungheni”, a declarat Jānis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Un lot de ajutor umanitar a fost deja livrat la adăposturile temporare din Cahul și Ungheni. Au fost oferite aparate electrocasnice, generatoare, convertoare electrice, aeroterme și lanterne. În următoarele zile vor fi donate 300 de paturi, 350 de saltele, 700 de seturi de lenjerie de pat, plapume și prosoape.

   „Ospitalitatea comunităților din Cahul și Ungheni, care primesc și găzduiesc refugiați este remarcabilă. În parteneriat cu Uniunea Europeană, susținem eforturile autorităților locale de a asigura nevoile urgente. În continuare, vom facilita integrarea socio-economică și incluziunea refugiaților prin accesul la oportunități de angajare și servicii publice, precum și prin asigurarea coeziunii sociale în comunitățile gazdă”, a spus Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În regiunile Cahul și Ungheni sunt 24 de centre de găzduire a refugiaților, cu o capacitate totală de peste 1000 de locuri. Potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul de Interne de la Chișinău, în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 96 de mii de refugiați ucraineni.

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În SUA, ratele prea mari pentru creditele ipotecare au ajuns să afecteze milioane de oameni. Un chiriaş care spera să cumpere o locuinţă a forţat  să rămână chiriaş pentru totdeauna. Un client care a sperat să refinanţeze un credit ipotecar de taie din strange cureau din toate părţile pentru a ţine pasul cu dobânzile, iar cazurile de acest gen se răspândesc rapid, scrie Bloomberg.

Problema dobânzilor prea mari persistă de ceva timp în SUA, iar visul de a fi proprietar şi de a avea un trai accesibil este atât de greu de atins acum că oamenii se întreabă dacă mai e posibil.

Poate mai mult decât orice, dobânzile la creditele ipotecare sunt cel mai important factor care determină mobilitatea economică a unei persoane în SUA. Ele se situează în jurul valorii de 7% de mai bine de o lună – mai mult decât dublu faţă de cât erau în urmă cu trei ani – şi mulţi credeau că vor scădea, pe măsură ce inflaţia începea să se diminueze.

Dar creşterea preţurilor a accelerat din nou la începutul anului 2024, iar acum Rezerva Federală menţine ratele la maximul al ultimelor două decenii.

Această presiune necruţătoare a dat peste cap planurile de viaţă ale consumatorilor americani.

Analiştii avertizează că este foarte posibil ca diferenţele sociale să fie exacerbate de problema dobânzilor, pe măsură ce tot mai mulţi oameni sunt ţinuţi la uşă când vine vorba de cumpărarea unei case, creând o prăpastie mai mare între cei proprietari şi restul lumii.

În timp ce proprietarii au câştigat aproape 1.300 de miliarde de dolari din chirii în 2023, chiriaşii s-au trezit cu preţuri şi datorii mai mari.

Cifrele sunt destul de sumbre. Chiriaşii spun că există o probabilitate de 60% să nu poată deţine niciodată o casă – acesta este cel mai ridicat nivel de când New York Fed a început sondajul, în urmă cu un deceniu.

Doar 16% dintre casele listate anul trecut au fost accesibile pentru o gospodărie americană tipică, potrivit agenţiei de brokeraj imobiliar Redfin Corp. Şi ca şi cum preţul mediu record de 433.558 de dolari pentru o locuinţă nu era suficient de rău, costurile de asigurare şi impozitele pe proprietate au crescut şi ele.

Situaţia este atât de gravă, încât toţi, de la economişti de renume până la cei mai importanţi lideri ai ţării – inclusiv preşedintele Joe Biden şi secretarul Trezoreriei Janet Yellen – au deplâns faptul că piaţa este „aproape imposibilă de acceesat” pentru unii cumpărători de case.

„A deţine o casă este un simbol al statutului. Dar odată ce un simbol de statut devine atât de scump, oamenii încep să îl respingă Deţinerea unei case devine mai puţin un vis al clasei de mijloc şi mai mult un vis aspiraţional care vine cu o avere peste medie”a declarat economistul-şef al Redfin, Daryl Fairweather. „

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău