Un fost grefier la Curtea Penală Internațională va conduce comisia pre-vetting: Iată cine va evalua integritatea membrilor CSM și CSP

Astăzi, „Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor” (Pre-Vetting) a convocat ședința de lansare. Comisia l-a ales pe Herman von Hebel în funcția de președinte, prin vot secret.

Foto: Getty Images

Conform Legii nr. 26/2022, evaluarea va include, printre altele, o declarație de avere de la candidații pentru pentru ocuparea funcțiilor în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor; colectarea și verificarea datelor, audieri publice, o decizie a Comisiei privind respectarea de către candidați a criteriilor de integritate și o procedură opțională de contestații în instanța de judecată.

„Toți membrii sunt nerăbdători să înceapă procesul de evaluare. Ne angajăm ferm să asigurăm un proces de evaluare eficient și echitabil pentru aceste poziții esențiale în sistemul justiției din Republica Moldova și sperăm ca candidații aleși în cele din urmă în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor vor aduce schimbarea necesară pentru continuarea implementării reformelor în Republica Moldova”, a comentat Președintele Comisiei, Herman von Hebel.

Von Hebel a fost ales grefier al Curții Penale Internaționale la data de 8 martie 2013.

În prezent, Comisia lucrează la toate necesare pentru evaluare, inclusiv la elaborarea Regulamentului de activitate, la elaborarea unui formular de declarație de avere și lista persoanelor apropiate, astfel cum este prevăzut în Legea nr. 26/2022, precum și la dotarea corespunzătoare a secretariatului său. Până când secretariatul va fi operațional, funcțiile sale de bază vor fi asigurate de o echipă temporară de experți. După ce pregătirile vor permite începerea evaluării, Comisia va informa candidații respectivi, va trimite formularele de declarație de avere și va efectua ulterior evaluarea, în conformitate prevederile Legii și Regulamentului de activitate al Comisiei. Astfel, este de așteptat ca evaluarea să înceapă pe parcursul lunii mai. Așa cum prevede Legea, candidații pentru calitatea de membru în Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor vor fi evaluați cu prioritate față de ceilalți candidați. Procesul integral de evaluare poate dura până în luna decembrie 2022.

Comisia pre-vetting este compusă din șase membri numiți de Parlament, dintre care trei au fost recomandați de partenerii internaționali de dezvoltare care acordă asistență tehnică Republicii Moldova, și anume:

  • Herman von Hebel (Țările de Jos)

  • Victoria Henley (SUA)

  • Nadejda Hriptievschi (Moldova)

  • Vitalie Miron (Moldova)

  • Tatiana Răducanu (Moldova)

  • Nona Tsotoria (Georgia)

Mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat. În cadrul ședinței plenare de la 10 februarie, deputații PAS au adoptat, în lectură finală, proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților.

Deputații BCS au părăsit sala Parlamentului în semn de protest. Aceștia erau nemulțumiți de includerea în ordinea de zi a proiectului privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și pentru modificarea unor acte normative. „Conține mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare și mai trebuie discutat. În situația când insistați în ciuda avizului de la Veneția, noi părăsim sala”, a spus Vlad Batrîncea. Ulterior în discuție a intervenit Olesea Stamate, cu precizări.

„Cel mai probabil, eforturile de a-i determina să facă tot ce este posibil pentru a ajunge la un consens a eșuat, iar asta înseamnă că încercarea de a schimba lucrurile în justiție la fel va eșua”. Astfel a comentat juristul Nicolae Eșanu, proiectul prin care s-a dat undă verde evaluării integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a depus pe 22 martie, sesizarea la Curtea Constituțională prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității și declararea drept neconstituțională a Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, Lege pre-vetting. Potrivit deputatului, Vasile Bolea la elaborarea legii n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și au fost încălcate mai multe norme constituționale.

La data de 31 martie, Curtea Constituțională a admis parțial cererea de suspendare a acțiunii Legii nr.26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, depusă de deputatul BCS, Vasile Bolea. Magistrații au decis să suspende articolul care permitea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să își continue activitatea cu șapte membri, dar și să adopte decizii cu voturile a patru membri din consiliu. Astfel, activitatea CSM este blocată din 1 aprilie. Concursul pentru numirea unui judecător al CC se pune pe pauză, iar cele 40 de cereri depuse de judecătorii care solicitau să fie numiți până la plafonul de vârstă nu vor mai fi examinate.

Iar la data de 7 aprilie, CC a admis parțial sesizarea lui Bolea pe legea pre-vetting. Unele prevederi au fost declarate neconstituționale.


Pub