Următoarea mare victorie a lui Putin ar putea fi la Paris

09 Apr. 2022, 22:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2022, 22:28 // Actual //  bani.md

Casa Albă a început să nutrească temeri că Vladimir Putin ar putea în curând să obțină cea mai mare victorie a invaziei Rusiei în Ucraina – la Paris.

Există o îngrijorare tot mai mare în administrația președintelui Joe Biden cu privire la rezultatele pe care le indică sondajele de opinie privind alegerile prezidențiale din Franța, care arată o cursă strânsă între actualul președinte Emmanuel Macron și rivala sa de extremă dreapta Marine Le Pen.

O posibilă victorie a lui Le Pen, un simpatizant al lui Putin, ar putea destabiliza coaliția occidentală împotriva Moscovei, schimbând rolul Franței de putere europeană și dând apă la moară altor lideri NATO în privința atitudinii dure față de Rusia, scrie Politico.eu citând, sub anonimat, trei oficiali ai administrației Biden.

Washingtonul a urmărit orice semne de posibilă intervenție rusă în primul tur al alegerilor, care va avea loc duminică, 10 aprilie, în Franța. Sondajele sugerează că Macron și Le Pen se vor confrunta, pe 24 aprilie, în turul doi pentru Elysee.

Washingtonul se teme că dacă Le Pen ajunge la Elysée ar strica acest echilibru delicat. Victoria ei ar putea determina apoi și alți lideri europeni – dintre care unii erau deja nervoși că trebuie să strice relațiile cu Rusia – să renunțe la alianța anti-Putin.

„Le Pen reprezintă o amenințare istorică pentru una dintre cele mai importante democrații din Europa”, a spus Lauren Speranza, directorul programului Transatlantic de Apărare și Securitate la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. „Ea l-a lăudat pe Putin, care este un criminal de război și depinde de bani de la ruși.

Realitatea Live

27 Apr. 2025, 08:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
27 Apr. 2025, 08:03 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cei care intenţionează să-şi completeze portofoliile cu aur, metal căutat zilele acestea de investitori pe fondul turbulenţelor de pe pieţele de acţiuni, dar fără a-l deţine fizic, pot face acest lucru prin intermediul unor produse structurate listate la Bursa de Valori Bucureşti, cel mai tranzacţionat şi care reflectă direct preţul fiind unul administrat de Erste, sau prin intermediul unor fonduri de mărfuri, fie în euro sau dolari, listate în afară.

„Aurul a atins maxime istorice pe fondul unor rate ale inflaţiei relativ ridicate la nivel global şi cu perspective reduse de scădere în contextul datoriilor publice şi al deficitelor bugetare ridicate, pe fondul incertitudinii la nivel global venite atât din contextul geopolitic, cât şi al războiului comercial. Aceste incertitudini probabil vor persista şi anul acesta, ceea ce va conduce la o volatilitate crescută a preţului aurului, orice modificare a acestor factori de risc pu­tând conduce la o variaţie puternică într-un sens sau altul“, spune Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, pentru ZF.

Preţul aurului în dolari a avut în ultimii ani o creştere semnificativă, mai întâi pe fondul pandemiei şi incertitudinii globale (24,4% în 2020), ca urmare a inflaţiei şi a tensiunilor geopolitice (1,3% în 2022) şi ulterior pe fondul creşterii susţinute de cererea băncilor centrale şi a incertitudinilor economice (13,1% în 2023). Cererea crescută şi politicile monetare relaxate au adus recorduri istorice în 2024, de la 2.062 de dolari la 2.624 de dolari pe uncie troy (plus 27,8%), iar înrăutăţirea perspectivelor macroeconomice şi geopolitice au continuat să propulseze preţul aurului la noi maxime în 2025, la peste 3.300 de dolari pe uncie (26,5%).