(video) PSRM lansează un referendum cu privire la Stadionul Republican: PAS vrea să-l dăruie SUA, doar că acest lucru trebuie să fie decis de cetățeni, nu de actualul regim

Consilierii municipali PSRM anunță lansarea un referendum cu privire la Stadionul Republican. Consilierul Alexandr Odințov a declarat că anume locuitorii municipiului Chișinău trebuie să decidă soarta Stadionului.

Foto: Captură de ecran

„Stadionul Republican este un loc simbolic pentru locuitorii Chișinăului, aici au fost antrenați sportivii noștri, care ne-au reprezentat țara la competiții internaționale. Regimul actual continuă ceea ce a început regimul Plahotniuc. Regimul actual vrea să dea stadionul americanilor. Noi nu suntem împotriva SUA, dar considerăm că acest lucru trebuie să-l decidă cetățenii. Azi anunțăm procedura de organizare a unui referendum pentru a decide împreună cu cetățenii ce se va întâmpla cu Stadionul Republican. SUA este un stat democratic și trebuie să le permită cetățenilor, în mod democratic, să decidă soarta Stadionului Republican”, a declarat Alexandr Odințov.

Victor Poleacov a anunțat decizia fracțiunii municipale PSRM de a forma un grup de inițiativă pentru organizarea referendumului, constituit din cel puțin 20 de persoane. Grupul de inițiativă va începe colectarea semnăturilor care trebuie să constituie cel puțin 10% din numărul de locuitori cu drept de vot ai municipiului. Potrivit lui, pentru colectarea semnăturilor sunt prevăzute de la 30 până la 60 de zile, din momentul înregistrării oficiale a grupului de inițiativă. În curând, va avea loc prima ședință a grupului, iar CEC va stabili data desfășurării referendumului.

Agenția Proprietății Publice anunță inițierea elaborării proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la trecerea a circa 5,1 hectare de pământ a fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei SUA. APP solicită implicarea activă a tuturor subiecților interesați, prin prezentarea propunerilor în acest sens pînă la data de 1 martie.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat la mijlocul lunii august că înainte de a fi luată vreo decizie în privința Stadionului Republican, autoritățile vor organiza consultări publice, astfel ca totul să aibă loc în mod transparent.

Înalta Curte a declarat neconstituțională hotărârea din 3 decembrie 2020 de anulare a Legii cu privire la transferul fostului Stadion Republican către Ambasada SUA pentru construirea unei noi clădiri a misiunii diplomatice. În timp ce se pronunța decizia, PSRM protesta în fața clădirii CC.

Deputații PSRM și cei din Platforma Pentru Moldova au decis, pe 3 decembrie 2020, că terenul unde a fost Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportiv-culturale.

La rândul lor, Statele Unite și-au exprimat regretul și au criticat adoptarea legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei.

„Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.


Pub