Cum se calculează impozitul pe venit al persoanelor fizice care au creșteri de capital

07 Apr. 2022, 12:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2022, 12:59 // Actual //  bani.md

Serviciul Fiscal de Stat informează că, persoanele fizice-cetățeni au obligația de a depune Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) aferentă anului 2021 până la data de 30 aprilie inclusiv a anului curent.

Reieșind din faptul că, data de 30 aprilie 2022 este zi de odihnă, conform prevederilor Codului fiscal, ultima zi de depunere a Declarației aferentă anului 2021 este prima zi lucrătoare care urmează după ziua de odihnă – 03 mai 2022.

Pentru persoanele fizice, creşterea de capital reprezintă sursă de venit impozabilă. Potrivit Codului fiscal, active de capital constituie:

  1. acţiunile, obligaţiunile, alte titluri de proprietate în activitatea de întreprinzător;
  2. proprietatea privată nefolosită în activitatea de întreprinzător;
  3. terenurile;
  4. opţionul la procurarea sau vînzarea activelor de capital.

Mărimea creşterii de capital provenită din vânzare, schimb sau din altă formă de înstrăinare a activelor de capital este egală cu diferenţa dintre venitul obţinut şi cheltuielile suportate pentru procurarea sau crearea activelor de capital. Cheltuielile respective urmează a fi confirmate în modul stabilit de art.42 din Codul fiscal și Ordinul Ministerului Finanțelor nr.40 din 6 februarie 2018.

Prin urmare, la înstrăinarea activului de capital, persoana fizică urmează să calculeze impozitul pe venit, luând în calcul suma impozabilă a creșterii de capital care constituie 50% din mărimea creșterii de capital, și să o impoziteze conform prevederilor art.15 lit.a) din Codul fiscal (12%).

Totodată, creșterea de capital nu este recunoscută în cazul:

  1. redistribuirii proprietății între soți sau între foștii soți;
  2. încheierii unui contract de donații între rude de gradul I, precum și între soți;
  3. înstrăinării locuinței de bază – care este proprietatea contribuabilului în decurs de cel puțin 3 ani și constiuie domiciliul/reședința acestuia în decursul ultimilor 3 ani până la momentul înstrăinării.

Realitatea Live

Conferință de presă susținută Blocul Alternativa unde prezentă viziunea sa pentru un sistem de justiție independent, eficient și în slujba cetățeanului
09 Apr. 2025, 12:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 12:12 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cotațiile aurului au crescut puternic cu 2,4%, ajungând la 3062,2 dolari per uncie pe bursa Comex, marcând o revenire semnificativă în contextul tensiunilor geopolitice și al volatilității piețelor financiare. De la începutul anului, prețul aurului a urcat cu aproximativ 14%, potrivit datelor analizate de The Wall Street Journal.

Aurul înregistrase o scădere temporară la finalul săptămânii trecute și luni, pe fondul vânzărilor de profit realizate de investitori pentru a compensa pierderile din alte active, afectate de anunțul tarifelor comerciale agresive ale președintelui american Donald Trump. Totuși, începând de marți, trendul s-a inversat brusc, iar metalul prețios a recuperat o bună parte din pierderi.

Potrivit analiștilor de la Sucden Financial, dacă tensiunile comerciale dintre SUA și China continuă să escaladeze și dacă temerile privind accelerarea inflației se intensifică, aurul ar putea atinge noi maxime istorice în perioada următoare.

În contextul în care piețele bursiere sunt sub presiune, iar activele americane devin tot mai riscante, aurul își reafirmă statutul de activ de refugiu preferat de investitori în vremuri de incertitudine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!