Scandalul de la Rîbnița ia amploare. Slusari: Așteaptă autorizația, chiar dacă așa-zisa comisie n-a controlat nimic. Directorul uzinei este sigur - „всё схвачено, за всё заплачено”

Situația de la Rîbnița, iarăși, în centrul unui scandal. „Directorul întreprinderii Cornev este sigur că la ei всё схвачено, за всё заплачено (n.r. totul e acoperit, totul este plătit) la Agenția Mediului”, declară fostul deputat al Platformei Da Alexandr Slusari.

Foto: Colaj

Slusari spune că „uzina metalurgică de la Rîbnița se ocupă cu șantajul și coruperea autorităților din Chișinău”.

Cel puțin așa informație parvine zilnic la mine chiar din anturajul conducerii întreprinderii din zona separatistă.

În primul rând, uzina așteaptă că săptămâna aceasta va primi autorizație de mediu de la Chișinău. Chiar dacă așa-zisă comisia din 2 oameni practic nu a controlat nimic. Fabrica a fost construită în anii 80, când despre problemele mediului nimeni nu se gândea. După 1991 uzina nu a fost inspectată niciodată de autoritățile legale. În ultima perioadă acolo sunt prelucrate deșeuri de cea mai proastă calitate, fără separarea plasticului, cauciucului și altor materiale. Prin urmare, în procesul de producere se atestă emisiile toxice sporite, foarte periculoase pentru localitățile din preajma uzinei din raioanele Rezina și Râbnița. Însă comisia de butaforie nu a făcut măsurări necesare. La fel, nu a fost măsurat nici fonul radioactiv, deși foarte mulți angajați ai entității cunosc că pe teritoriul uzinei, în raionul 3, sunt îngropate substanțele radioactive. Totodată, întreprinderea folosește masiv în procesul de producere azbest, un material cancerigen, care demult este interzis în alte țări civilizate. Mai scurt, este evident că în Europa o astfel de uzină niciodată nu ar fi primit autorizație de mediu.

Dar directorul întreprinderii Cornev este sigur că la ei „всё схвачено, за всё заплачено” (n.r. totul e acoperit, totul este plătit) la Agenția Mediului. Totodată, și el și administratorul BPM Babii nu odată au vorbit public la ședințele operative că așteaptă ca Rusia mai repede să cotropeasca Ucraina, după ce întreprinderea va fi asigurată deplin cu deșeuri metalice din țara vecină.

În paralel reprezentanții BPM fac „propaganda” între companiile de construcții din malul drept al Nistrului, folosind faptul că războiul din Ucraina a întrerupt livrările armaturii, ceea ce a adus la scumpirea metalului în Moldova. Se încearcă ca mai multe firme de construcții să iasă cu un apel public către guvernul moldovenesc cu solicitarea „deblocării” activității uzinei metalurgice. Este un cinism cras din partea pilonului economiei transnistrene, în situația când uzina nu livrează metal în Moldova, ci face export la preț de dumping în Uniunea Europeană. Chiar și după începerea războiului, în luna martie întreprinderea a exportat în UE în perioada 1-21 martie 11108 tone de metal, iar recent au mai ieșit din țară încă 22 de vagoane și 26 de camioane. Nici un gram de metal ieftin nu a fost vândut pe partea dreaptă a Nistrului !

Vedem cu ce se va termina această epopee. Dar chiar și la Râbnița sunt mulți patrioți ai Republicii Moldova, care la ultimele alegeri au votat pentru schimbări, chiar dacă au fost mobilizați să arunce buletine de vot pentru Dodon. Și acum ei sunt loiali statului nostru, doar că rămân nedumeriți de acțiunile autorităților de la Chișinău, care parcă ar trebui să fie „ai noștrii”, dar continuă să joace după regulile regimului separatist”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a acuzat anterior autoritățile de contrabandă, după ce mai multe camioane au fost trase pe dreapta la Rezina. Acesta a publicat astăzi mai multe imaginii și afirmă că „oficial se transportă fontă, dar cu ochiul liber se vede că sunt deșeuri de cea mai proastă calitate”.

„Dl Slusari are abilități, cunoștințe, studii pentru a putea face diferență între materie primă primară și deșeuri de metale feroase și neferoase?”, răspunde ministra Cantaragiu acuzațiilor, într-un un comentariu pentru UNIMEDIA. Iuliana Cantaragiu a menționat că „Serviciul Vamal a cerut să fie delegată o persoană pentru a verifica mărfurile, dacă nu prezintă deșeuri”, adresarea fiind în lucru.

Totodată, prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat că la moment activitatea Uzinei Metalurgice de la Rîbnița este stopată.


Pub