Chicu: După „lupta” crâncenă cu corupția a Maiei Sandu, deficitul bugetar sare de 20 mlrd. lei. Sper cei cu „gaura bugetară în ADN” să nu majoreze impozitele

Fostul premier, Ion Chicu, a venit cu un comentariu după ce ministrul Finanțelor a anunțat că deficitul bugetar din acest an ar putea crește cu 6-7 miliarde de lei. „Scriu asta în speranța, că cei cu „gaura bugetară la nivel de ADN” nu vor purcede acum la majorarea impozitelor pentru a acoperi deficitul bugetar”, declară Chicu.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„După o „luptă” crâncenă a Maiei Sandu cu corupția, deficitul bugetar al țării va depăși în acest an 20 miliarde de lei. Cel puțin, asta reiese din declarația ministrului finanțelor. Adică, va fi de două ori mai mare ca cel executat în anul cu pandemie și secetă severă din 2020.

Cei, care-și rupeau coardele vocale țipând „Jos hoții” în campanie electorală, au adus statul în pragul falimentului. În pofida creșterii exorbitante a prețurilor la tot și la toate, și în special la produsele de import, se înregistrează doar o creștere simbolică a încasărilor la buget, egală cu cea din primele 2 luni ale anului 2020. Când nu era creștere de 60-70% a prețurilor de import la cele mai importante poziții.

După ce PAS a sechestrat toată presa, inclusiv Teleradio Moldova, acum pot să-ți permită să fure fără nicio problemă. Subiectul corupției a dispărut de la „televiziunile independente”. Gata, schemele au dispărut, contrabanda nu mai este. Iar faptul că raportul dintre deficitul bugetar și veniturile bugetului de stat va depăși 40% , e cea mai bună dovadă a „biruinței” asupra corupției obținută eroic de către PAS.

În continuare despre deficitul bugetar record organizat de corupții din PAS...

Era sfârșitul anului 2018. Atunci, după calcule minuțioase și negocieri interminabile cu FMI și alți parteneri, s-a diminuat semnificativ povara fiscală pe salarii. De la 18% la 12% a fost diminuată cota impozitului pe venitul persoanelor fizice (cu dublarea scutirii personale, care a amortizat efectul măsurii asupra celor cu venituri mici) și de la 23% la 18% a fost redusă cota contribuția angajatorilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.

Bolșevicii aflați azi la putere, țipau atunci la toate colțurile, că scăderea impozitelor va duce la „gaură bugetară”. Umplu-se toate televiziunile și veneau cu scenarii apocaliptice, deși veniturile la buget au început să crească deja peste câteva luni după reducerea impozitelor.

Anume datorită acelei diminuări de impozite și investițiilor capitale în drumuri și infrastructură, țara a supraviețuit economic în 2020 și a avut o creștere economică de 18,9% în 2021.

Nu scriu asta, pentru a împrospăta memoria cuiva. Scriu asta în speranța, că cei cu „gaura bugetară la nivel de ADN” nu vor purcede acum la majorarea impozitelor pentru a acoperi deficitul bugetar. Că la investiții în drumuri și apeducte deja au renunțat…”, a scris Chicu pe rețele.

Deficitul bugetar al Republicii Moldova ar putea crește cu 6 - 7 miliarde de dolari. Cauza acestei creșteri sunt numeroasele crize explică ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. „Deficitul va fi acoperit în întregime din împrumuturi și granturi”, a declarat acesta.


Pub