Zelenski anunță prioritățile Ucrainei la negocierile cu Rusia. Peskov: Puțin probabil ca discuțiile să aibă loc astăzi

Noua rundă de negocieri Rusia/Ucraina ar putea avea loc mâine. Deși anterior s-a anunțat că urmează să se desfășoare astăzi, purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, anunță că „astăzi este puțin probabil să continue”, transmite presa rusă. Președintele ucrainean a menționat prioritățile Ucrainei în runda ce urmează. 

Foto: @Podolyak_M

„Astăzi este puțin probabil să continue. Într-adevăr, delegațiile pleacă astăzi în Turcia. Dar ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple mâine”, a spus Peskov.

Președintele rus, Volodimir Zelenski, a ieșit cu declarații privind negocierile ce urmează pe canalul său de Telegram.

„Urmează o nouă rundă de negocieri pentru că noi vrem pacea. Prioritățile noastre sunt cunoscute. Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt puse la îndoială. Garanțiile eficiente de securitate sunt esențiale pentru statul nostru. Scopul nostru este, de asemenea, evident – ​​pacea și restabilirea rapidă a vieții normale în Ucraina”, a declarat Zelenski.

Negocierile urmau să fie desfășurate astăzi.

David Arakhamia, membru al delegației ucrainene și președinte al fracțiunii „SN”, Ucraina și Rusia au convenit să organizeze o rundă de negocieri de trei zile în Turcia.

Pe pagina sa de Facebook, Arakhamia a spus că decizia a fost luată pe 27 martie.

„La următoarea rundă de negocieri online, am decis să organizăm următoarea rundă live cu două delegații în Turcia în perioada 28-30 martie”, a scris Arakhamia pe pagina sa de Facebook.

Șeful grupului de negocieri din Federația Rusă, Vladimir Medinsky, a confirmat că noua rundă va avea loc în perioada 29-30 martie.

Federația Rusă și Ucraina a reluat negocierile pe data de 21 martie. Informația a fost confirmată de Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a precizat că discuțiile ar urma să aibă loc în această dimineață, după o muncă intensă în subgrupurile de lucru.

Prima rundă de negocieri online a avut loc acum o săptămână, care nu s-a încheiat cu nicio decizie. Delegațiile anunțat că iau o pauză tehnică.

Reprezentanții celor 2 țări și-au dat întâlnire de 3 ori. Nici la ultima rundă de negocieri, părțile nu au găsit un compromis.

Totodată, zilele anterioare au avut loc negocieri la Ankara dintre miniștrii Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov. După circa 90 de minute de discuții, părțile nu au reușit să ajungă la un consens privind încetarea focului. Potrivit oficialului de la Kiev, încetarea focului este condiționată de solicitările înaintate de Putin. „Ucraina nu a renunțat și nu va renunța”, a declarat Kuleba, după întrevedere.

De partea cealaltă, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, anunță că Ucraina a primit pentru examinare propunerile Rusiei privind soluționarea conflictului din Ucraina, propus de delegația rusă la ultima rundă de negocieri.


Pub