Rezervele uriașe de aur ale Rusei. Măsuri disperate luate la Moscova

28 Mart. 2022, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2022, 11:29 // Actual //  Lupu Eduard

Federația Rusă a re o rezervă de aur în sumă de 140 miliarde de dolari. Or, metalul scump este folosit de state ca o plasă de siguranță în perioadele de criză. Însă, Moscova nu-l poate vinde în schimbul valutei, după ce țara a fost lovită de sancțiunile occidentale.

Guvernul SUA a anunțat săptămâna trecută că interzice comerțul cu aur rusesc. Aliații europeni au introdus și ei sancțiuni similare, piața de aur din Londra interzicând toate lingourile din rafinăriile rusești. Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat: „Persoanelor americane le este interzis să se angajeze în orice tranzacție – inclusiv tranzacții legate de aur – care implică Banca Centrală a Federației Ruse, Fondul Național de Avere al Federației Ruse sau Ministerul Finanțelor al Federației Ruse. ”

Într-o declarație citată de Business Insider, senatorul Angus King, independent din Maine, a declarat: „Livrarea masivă de aur a Rusiei este unul dintre puținele active rămase pe care Putin le poate folosi pentru a împiedica economia țării sale să scadă și mai mult. Prin sancționarea acestor rezerve, vom izola și mai mult Rusia de economia mondială și vom crește dificultatea campaniei militare din ce în ce mai costisitoare a lui Putin”.

Sancțiunile au redus acum piața, făcându-i incredibil de dificil pentru Rusia să-și descarce rezervele de aur pentru a strânge fondurile atât de necesare. Vorbind cu Bloomberg, Fergal O’Connor, lector la Cork University Business School din Irlanda, a spus: „De aceea și-au cumpărat aurul. A fost pentru o situație ca aceasta. Dar dacă nimeni nu îl va schimba cu tine, atunci nu contează”.

Rusia și-a petrecut ani de zile în construirea aprovizionării cu aur, extinzând-o de până la șase ori de la mijlocul anilor 2000; țara găzduiește acum al cincilea cel mai mare depozit din lume, evaluat la aproximativ 140 de miliarde de dolari. În urma prăbușirii rublei pe piețele globale, mulți se așteaptă ca Rusia să încerce să vândă o parte din aur pentru a compensa.

Partenerul director al Grupului CPM, Jeff Christian, sugerează că Moscova ar putea privi spre Est și băncile din țări precum India și China pentru a vinde. „Ar putea să-l ridice cu reducere la piață”, a spus el potrivit Uniland News. Cu toate acestea, având în vedere actualele sancțiuni impuse de Regatul Unit, SUA și țările europene Rusiei, India și China – și orice altă țară – ar putea fi reticente în a ajunge la un acord.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 17:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 17:20 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Averea lui Michael Dell, omul din spatele gigantului tehnologic Dell Technologies, s-a prăbuşit cu 11,7 mld. dolari – cea mai mare scădere înregistrată vreodată – după ce rezultatele companiei privind vânzările au dezamăgit investitorii, scrie Bloomberg.

Deşi compania a raportat prima creştere a veniturilor trimestriale din ultimii doi ani, aceasta nu a fost suficientă pentru a impresiona investitorii cu aşteptări mari pentru afacerea cu servere AI. Acţiunile au scăzut pe bursa de la New York cu 18%.

Aproape jumătate din averea lui Dell, de peste 100 mld. dolari, provine de la producătorul de computere din Texas, pe care l-a înfiinţat în urmă cu 40 de ani, pe când era student la Universitatea din Texas. O altă sursă importantă a averii sale provine din participaţia sa la Broadcom Inc. ale cărei acţiuni au scăzut şi ele vineri.

Michael Dell, în vârstă de 59 de ani, preşedinte şi director general al companiei, ocupă locul 13 în topul miliardarilor realizat de Bloomberg.. La începutul lunii martie, el s-a alăturat cercului mic de superbogaţi cu averi de peste 100 de miliarde de dolari, în condiţiile în care cererea crescută de echipamente AI a făcut ca acţiunile să atingă preţuri record.

Alţi miliardari din domeniul tehnologiei şi-au văzut şi ei averile crescând vertiginos pe fondul creşterii fulminante a acţiunilor legate de inteligenţa artificială. Averea netă a cofondatorului Nvidia Corp. Jensen Huang a depăşit pentru scurt timp 100 de miliarde de dolari la începutul acestei săptămâni, după un alt trimestru fulminant al producătorului de cipuri. În prezent, el se află pe locul 16 pe lista Bloomberg a averilor, cu 96,3 miliarde de dolari.

Marile corporaţii au din ce în ce mai mult nevoie de servere de mare putere pentru a antrena şi a rula programe de inteligenţă artificială generativă solicitante, care sunt vândute de Dell şi de alte câteva companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău