Autoritățile municipale au eșuat la transportul public: Tarife politizate, povară pentru buget și fără sistem integrat

28 Mart. 2022, 12:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2022, 12:06 // Actual //  Lupu Eduard

Sunt patru probleme majore cu care se confruntă municipiul Chișinău legat de transportul public. Este vorba de politizarea tarifelor, subvenționarea anuală cu sute de milioane de lei din buget, lipsa unui sistem integrat și reducerea numărului de pasageri, constată economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice”.

Prima problemă este povara enormă pe bugetul municipal, de unde transportul public este subvenționat foarte puternic. Dacă în 2011, din bugetul municipal s-au alocat pentru subvenționarea transportului public 50,4 de milioane de lei, atunci în 2021 suma a crescut de 14 ori, până la 700 de milioane lei și aceasta fără a ține cont de scumpirile la energia electrică și la carburanți. În condițiile scumpirilor la energia electrică și carburanții, în acest an, 2022, subvenționarea transportului public va crește până la cel puțin 800 de milioane de lei. Este nevoie de descurajarea posesorilor de automobile prin introducerea unor plăți pentru parcare.

A doua problemă, afirmă economistul, sunt tarifele politizate, care până acum nu se stabileau având la bază o analiză economică, dar erau aprobate strict din raționamente politice. „Acest handicap, politizarea excesivă a tarifului la transportul public, se propune să treacă pe planul doi.

Analistul a mai menționat că prețul maximum posibil care poate fi acceptat astăzi este de 6 lei, deși calculele autorităților arată că costul real al unei călătorii este mult mai mare, de aproape 10 lei.

A treia problemă, potrivit expertului, este lipsa unui sistem integrat. Astăzi este nevoie să schimbi 2-3 unități de transport ca să ajungi dintr-un punct în altul și pentru fiecare deplasare trebuie cumpărat tichet.

A patra problemă, a remarcat economistul, este reducerea semnificativă a călătorilor. În 2009 transportul public municipal a transportat 194 de milioane de pasageri. Treptat numărul acestora a scăzut și în prezent sunt transportați anual circa 143 de milioane, crescând în această perioadă enorm de mult numărul celor care utilizează mașinile personale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:59 // Actual //  Lupu Eduard

Mulți turiști își aleg destinațiile de vacanță în funcție de obiectivele istorice sau culturale pe care pot să le viziteze. Alții, în funcție de plaje și peisaje ori festivaluri și concerte. Însă pentru foarte mulți turiști partea cea mai interesantă a călătoriei este mâncarea.

Aceștia sunt cei care, de regulă, își rezervă cel puțin 2-3 zile din întreaga vacanță pentru a descoperi comorile gastronomice din destinația aleasă. Vizitează restaurante, piețe cu delicii locale, testează mâncarea stradală și se bucură de preparate de care nu au mai auzit vreodată.

În baza impresiilor călătorilor gurmanzi, Time Out a făcut un nou clasament al celor mai bune destinații urbane gastronomice din lume.

„Mâncarea este totul atunci când călătorești”, a declarat pentru CNN Travel Grace Beard, editor Time Out. „O masă bună sau rea poate defini o călătorie și de obicei este unul dintre lucrurile pe care ni le amintim.”

Pe locul 1 în topul Time Out este orașul italian Napoli, locul în care s-a născut pizza, o destinație de vacanță preferată și de foarte mulți români. Însă acest oraș are de oferit mult mai mult decât pizza, fiind extrem de popular în toată lumea pentru preparate senzaționale și restaurante bune.

Pentru a întocmi topul, Time Out a chestionat mii de turiști de pe tot globul și a stat de vorbă cu localnicii despre opțiunile alimentare din orașul lor, interesându-se în același timp de calitate și accesibilitate. Clasamentul a fost stabilit în funcție de mai multe criterii.

Pizza și multe altele

Pentru turiștii dornici să guste o pizza autentică în Napoli, Time Out recomandă pizzeria Santa Maradona, situată în cartierul spaniol.

Proprietarul, Andrea Viviani, a declarat pentru CNN Travel că a fost încântat să fie lăudat de Time Out și a ținut să sublinieze că Napoli înseamnă mult mai mult decât mâncare bună.

„Mâncarea este cu siguranță o parte importantă a culturii noastre, dar Napoli este mult mai mult”, a spus Viviani.

Pe locul doi în clasamentul Time Out se află orașul sud-african Johannesburg, fiind recomandate restaurantele din cartierul Braamfontein. Time Out spune că felul de mâncare obligatoriu din oraș este sandvișul kota, o pâine umplută cu ingrediente gustoase, cum ar fi chipsuri de cartofi, cârnați, ou și brânză, dar și bunny chow, o mâncare din Africa de Sud, cu curry, carne și fasole puse în pâine. .

Pe locul trei este Lima, din Peru, unde Time Out recomandă vizitatorilor să încerce mâncărurile specifice ceviche și arroz con pollo.

Prioritizarea accesibilității

Lista include și orașele Ho Chi Minh City (numărul patru în top), Beijing (numărul cinci) și Bangkok (numărul șase).

Caracteristica comună la toate orașele din top este aceea că „trec printr-o renaștere culinară” și „sunt foarte în vogă în acest moment”, spune Grace Beard.

Beard a mai spus că „accesibilitatea a jucat un rol la fel de important ca și calitatea în stabilirea acestui clasament”, iar specialiștii au căutat orașe „în care mesele de bună calitate sunt accesibile călătorilor cu orice buget”.

Orașele cu cea mai bună mâncare în 2024

1. Napoli, Italia
2. Johannesburg, Africa de Sud
3. Lima, Peru
4. Ho Chi Minh, Vietnam
5. Beijing, China
6. Bangkok, Thailanda
7. Kuala Lumpur, Malaezia
8. Mumbai, India
9. Dubai, Emiratele Arabe Unite
10. Portland, SUA
11. Liverpool, Marea Britanie
12. Medellín, Columbia
13. Sevilla, Spania
14. Porto, Portugalia
15. Marrakech, Maroc
16. Lyon, Franța
17. Sydney, Australia
18. Montreal, Canada
19. Osaka, Japonia
20. Copenhaga, Danemarca

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău